1 av 3
Omöjligt att tippa hur det går enligt handbollsreporter Per Kahl.
2 av 3
3 av 3
Handbollsfinal

Ovisst inför oväntad final

När Alingsås och Guif drabbar samman i lördagens handbollsfinal är det kanske det mest otippade finalparet genom tiderna. Hör finalen i lördagens Sportextra!

Visserligen kom lagen tvåa och trea i årets elitserie men ser man till förhandstipsen så är det säkert riktigt bra betalt för den som prickat in finalduon.

Guif eller som man tidigare hette godtemplarungdoms-idrottsföreningen från Eskilstuna är förvisso en av handbollssveriges traditionsklubbar med fjärde plats i maratontabellen och 44 säsonger i högsta serien, men något SM-guld har det aldrig blivit.

Final 1997 och 2001 som närmast, båda gångerna förlust mot RIK.

Alingsås HK som bildades 1973 har en betydligt mer blygsam meritlista.

Årets säsong är den nionde i högsta serien men klubben har trots sin ungdom en dramatisk historia.

Under klubbens 18:e säsong 1991 tog man för första gången steget upp till högsta serien, men blev diskade då en spelare tagit en otillåten värktablett.

Nu ytterligare 18 år senare är klubben framme vid sin första SM-final.

Om finalsammansättningen som sådan är otippad så är det i lika hög grad svårt att tippa utgången av finalen.

Båda lagen är rejält beroende av sin hemmaplan, på tre slutspel har Alingsås bara vunnit en enda bortamatch mot just Guif i kvartsfinal 1999.

Finalrutin är det också brist på i båda lagen, Alingsås målvakt Richard Kappelin och Guifs tränare Janne Ekman har vunnit SM-guld tidigare men med andra klubbar.

I Alingsås har Johan Petersson, Patrick Quinones och tränaren Robert Wedberg varit med om att förlora SM-finaler, en upplevelse de delar med Guif-veteranen Jimmy Jansson.

Däremot har båda städerna Alingsås och Eskilstuna varit med om att hylla svenska mästare i lagbollsporter tidigare IFK Eskilstuna blev svenska mästare i fotboll 1921, medan damerna i Alingsås Volleybollklubb tog SM-guld 1971.

Mer om handboll:

Per Kahl
per.kahl@sr.se

Fråga

Fakta: Finallagen (h)

Alingsås
Bildad: 1973.
Meriter: Semifinal 1999, kvartsfinal 2000, kvartsfinal 2008.
Säsonger i elitserien: 9.
Placering i fjol: 7:a i serien, kvartsfinal.
Tränare: Robert Wedberg.

Guif
Bildad: 1896.
Meriter: SM-final 1997 och 2001.
Säsonger i elitserien: 44.
Placering ífjol: 8:a i serien, kvartsfinal.
Tränare: Kristján Andrésson.
Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".