Dam-EM rugby

Sverige vann övertygande mot Tyskland

Sverige vann övertygande mot Tyskland i den sista matchen i rugby-EM med 36-18. Vinsten innebär att Sverige går obesegrade genom EM.

– Det känns helt underbart, säger Charlotte Westin-Vines, som tog 15 poäng i dagens match.

Sverige kunde tryggt spela sista matchen efter att ha blivit klara till VM i onsdags. Förbundskapten Andrew Tither ställde upp med många spelare som inte spelat tidigare i turneringen men laget var ändå överlägset mot Tyskland. 

De några hundra som hittat sig till Kristinebergs IP fick se hur Sverige tog greppet om matchen genom att vinna sju poäng på försök samt straff efter fem minuter. I halvlek ledde Sverige med 19-5 och Tyskland verkade inte ha något med slutsegern att göra.

I andra halvlek hade alla avbytare till slut kommit in på plan och spelet gick i perioder mest fram och tillbaka. De avslutande tio minuterna var spelet enbart i Tysklands 22-meterszon. Det gav i slutsekundrarna utdelning där Sverige fick fem poäng på försök och två poäng på den följande straffen.

Charlotte Westin-Vines tog totalt 15 poäng på försök och var också den som tog bollen över linjen till Sveriges sista försök och 5-poängare i slutsekunderna. Hon gläds över VM-platsen.

– Det är bara helt fantastiskt. Nu är vi där. Vi har kämpat så länge för att komma dit.

Vinsten på lördageftermiddagen påverkar inte slutställningen utan Sverige var redan klara till VM sedan vinsten mot Spanien i onsdags. EM-turneringen var sista chansen att vinna en plats till VM. Sverige tog den ena och Skottland säkrade den andra platsen på lördagen genom att vinna mot Holland med 38-18.

Resultat och sluttabell

Grupp A
Skottland-Holland 38-18
Ryssland-Belgien 29-11

Sluttabell grupp A
1) Skottland 9 p
2) Holland 7
3) Ryssland 5
4) Belgien 3

Grupp B
Italien-Spanien 7-12
Sverige-Tyskland 36-8

Sluttabell grupp B
1) Sverige 9
2) Spanien 7
3) Italien 5
4) Tyskland 3

Jonna Burén
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista