Höghöjdsträning (i Skåne)!

I mellanstadiet i Sofiaskolan på söder i Stockholm fick man lära sig att Skåne är platt som pannkaka på geografilektionen. Inget kan vara mer fel.

Efter drygt 20 år i det här landskapet har jag tvingats lära mig att Skåne faktiskt är ganska kuperat, säkert mer kuperat än t.ex. Blekinge och långt mer alpint än det där Danmark på andra sidan bron.

Vi råkar bo på den plats, som innan Skåne blev ett län i stället för två, var Malmöhus läns allra högsta punkt. Hela 183 meter över havet!

För en norrlänning van vid tusenmetersberg låter kanske inte det så hiskeligt men då ska man veta att vi bor ganska nära just havet och att landet alltså går 183 meter i princip rakt upp.

Vad har nu denna geografiska utläggning med Vasastafetten att göra?

Jo, om man som jag tycker att det är en god idé att träna inför denna uppgift (särskilt som coach Malmqvist grymtat nåt om att jag kanske får ta slutsträckan) så slutar alla rundor jag kan träna hemma i Skåne, långa som korta, med en läbbigt jobbig uppförsbacke.

Det spelar ingen roll om jag tar den korta 5 km rundan eller den långa milrundan eller den mittemellan, jämnt måste jag streta upp upp upp i flera kilometer för att komma i hemmets trygga mål.

Men, tänker den uppmärksamme läsaren, det måste ju vara jättebra, vilken kondis den där Matz måste få...

Jo kanske svarar han, det hade bara varit så himla skönt att någon gång få sluta med en riktigt skön och avkopplande utförslöpa, en sån som de har i Mora, gärna med en galant kranskulla som joggar bredvid.

Andreas Matz

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista