Reportage: Speedway

Fredrik Lindgren är ständigt i farten

23-åriga Fredrik Lindgren är en av världens mest lovande speedwayförare och tillhör redan toppen. Radiosporten följde honom ett dygn.

Fredrik Lindgren inledde den här VM-säsongen på bästa sätt och ledde efter tävlingen i Tjeckien men misslyckades rejält senast i polska Leszno.

På lördag körs nästa GP-tävling, på Ullevi i Göteborg, en bana där Fredrik Lindgren varit på pallen de två senaste åren.

VM-deltävlingar i all ära. Det finns en vardag också.

Med seriematcher, fem kvällar i rad, i Sverige, England och Polen.

Klockan är strax efter sju på morgonen när Fredrik Lindgren landar på Lutons flygplats utanför London. Han hade match med sin polska klubb Zielona Gora kvällen före och flyget gick från polska Poznan vid sex - lokal tid.

Så han har redan varit vaken i fyra timmar.

Hans mekaniker "Jacko" skjutsar honom hem till huset i Rugeley. Det har varit Fredriks i två år nu och han bor i ett av de tre sovrummen.

I det andra bor hans mekaniker och dennes tjej, och i det tredje som var uthyrt i fjol bor lillebror när han är där. 18-årige Ludvig Lindgren gör sin första säsong i England.

Efter en stunds vila och lite mat är det dags att åka igen, till kvällens match mellan Fredriks Wolverhampton Wolves och tabelltvåan Swindon.

Fredrik rullar ut på banan och testkör men vänder snabbt tillbaka. Någonting är knas och mekanikern Jacko springer ut och försöker fixa.

Så fort heatet är igång går han upp i ledning och håller den sen ända in i mål och segermarginalen blir flera sekunder.

Han missar starten i sitt andra heat men efter två varv är han förbi Swindons Jurica Pavlic och drar sedan ifrån. Lindgrens andra heatseger.

I kvällens dittills tuffaste heat ställs han mot suveräna Leigh Adams och manager Peter Adams ger råd om hur han ska slå engelsmannen. Och han lyckas.

Också i kvällens fjärde heat ställs han mot Leigh Adams.

Den här gången kör han med svenske lagkamraten och lagets kapten Peter Karlsson.

Det blir en tydlig femetta till Wolverhampton och full pott på Monmore green stadium - den här kvällen också, för Fredrik Lindgren.

Dessutom vinner Wolves hela matchen med 53-41.

Det är sjätte raka hemmamatchen som Lindgren är obesegrad mot motståndarna och dessutom lyckas han för andra gången i kväll passera Adams.

Klockan halv fem nästa morgon ringer klockan. Tio minuter senare sitter Fredrik tillsammans med sin mekniker i bilen på väg till flygplatsen i Birmingham.

Det blev i alla fall fyra timmars sömn, tack vare att det inte var så mycket som snurrade i huvudet när han la det på kudden.

Flygresa till Skavsta och sedan bil hem till Örebro där han är några timmar och jobbar vid datorn och hänger i verkstaden med lillebror, pappa och mekanikerna - som ska försöka få ordning på det som krånglat de senaste matcherna i både Polen och Sverige.

Några timmar senare är det match - för femte kvällen i rad.

England, England, Polen, England och nu i Sverige. Hans Dackarna möter Vargarna på Kråkvilan i Norrköping, där de gästande förarna inte är riktigt nöjda när de besiktigar banan.

Det börjar ändå bra också denna kväll för Fredrik.

Seger i första heatet och en femetta i par med lillebror Ludvig, men i nästa heat blir det bara en poäng för Fredrik.

Sedan ett heats vila innan det är dags igen. Men nu tjuvstartar han och diskas.

Inte heller det fjärde eller det femte heatet går något vidare.

Blott en poäng i båda för Fredrik och hans Dackarna får bara oavgjort borta mot Vargarna.

Vad händer härnäst?

– Nu är det vila imorgon, sedan ska jag flyga till England på torsdag och ha en match där. Sedan träning i Polen fredag-lördag och så match söndag och så fortsätter det...


Linn Nenzén

linn.nenzén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista