speedway

Lindbäck gjorde GP-succé i Göteborg

Han fick ett wild card till VM-tävlingen i Göteborg. Antonio Lindbäck tackade med att bli trea i finalen och därmed bäste svensk.

 
 

Förra året Fredrik Lindgren. I år stal Antonio Lindbäck mycket av showen på Ullevi och såg till att Sverige haft en förare på prispallen i alla årets VM-deltävlingar.

Lindbäck slutade trea efter Emil Sajfutdinov och Jason Crump.

Lindbäck kom till Ullevi som wild card-förare. Tillbaka i den konkurrens han för ett par år sedan var van vid. Och han visade direkt att han absolut har kapaciteten att vara med och slåss bland världens bästa förare.

Lindbäck vann grundtävlingen och han gjorde det tack vare en rad omkörningar. I ett av heaten gick han från sista till första plats på en halv kurva och en halv raka. Då fanns ändå VM-ledande Jason Crump på banan.

Finalen blev ett drama i två akter. I första startförsöket ledde Lindbäck ett kort tag, med teamchefen Tony Rickardsson vilt hoppande i depån, men låg trea när Nicki Pedersen och Emil Sajfutdinov körde ihop. En rasande Pedersen dömdes som vållande.

I andra försöket tog Crump starten följd av Lindbäck som dock inte kunde hålla Sajfutdinov bakom sig. Ryssen körde sedan om Crump också, tog karriärens och säsongens andra VM-seger.

Lindbäck som var totalfokuserad hela tävlingen sprack upp i ett stort smil efteråt.

Andreas Jonsson blev näst bäste svensk. Jonsson slutade delad tvåa i grundtävlingen och hade ingen tur i semifinalen.

Jonsson hade finalplatsen klar när Fredrik Lindgren vurpade bakom honom. I omstarten kom Jonsson efter direkt från start och hade inget riktigt läge att passera Jason Crump som tog sista finalplatsen bakom Lindbäck.

Förra årets succéman från Ullevi Fredrik Lindgren lämnade banan på flaket bakom en fyrhjuling. Han vurpade bort sina chanser i semifinalen och stannade på nio poäng.

Jason Crump leder fortfarande VM men kom inte till presskonferensen då han misstänkte att han brutit två fingrar och valde att uppsöka sjukhus.

Resultat, Göteborgs GP

1) Emil Sajfutdinov, Ryssland,
2) Jason Crump, Australien,
3) Antonio Lindbäck, Sverige.
Nicki Pedersen, Danmark, diskv.

Slutställning

1) Sajfutdinov 20 p,
2) Lindbäck 17,
3) Crump 16,
4) Pedersen 13,
5) Andreas Jonsson, Sverige, 12,
6) Rune Holta, Polen, 11,
7) Fredrik Lindgren, Sverige, 9,
8) Kenneth Bjerre, Danmark, 8.

VM-ställning e 3 av 11 deltävl

1) Crump 52,
2) Sajfutdinov 46,
3) Jonsson 39,
4) Pedersen 34,
5) Tomasz Gollob, Polen, 31,
6) Greg Hancock, USA, 31,
7) Lindgren 30,
8) Leigh Adams, Australien, 22...
14) Lindbäck 17.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista