Radiosportens tennisreferent.
Inför finalen

Mats Strandberg: "Oviss match i Paris"

Inför semifinalen i Paris har Robin Söderling utkristalliserats som favorit. Frågan är om det verkligen är så.

Motståndaren Fernande Gonzalez, Chile, har betydligt vassare meriter.

Allt vad Robin Söderling gjort i Franska mästerskapen i år är bonus. Ingen hade räknat med nånting. Första skrällen var segern mot David Ferrer, Spanien i tredje omgången. Därefter, som sagt, Nadal, och därefter utklassningen av ryssen Nikolaj Davydenko.

Gonzalez har betydligt bättre meriter än Söderling. Chilenaren har elva ATP-segrar mot svenskens tre. Gonzalez har dessutom spelat en Grand Slamfinal, Australien 2007 mot Roger Federer. Robin är 23:a på världsrankingen, chilenaren 12:a.

Det var i World Team Cup, lag-VM på grus, veckan före Paris, som Söderling hittade sin nya nivå i spelet. Dessförinnan hade 2009 varit helt misslyckat.

I juli 2007 drabbades Robin av en handledsskada, som höll honom bort i ett halvår. Då var frågan om denne skulle kunna komma tillbaka över huvud taget Skulle Söderling nå finalen på söndag så är det en av dom största skrällarna i idrotthistorien. En final skulle ge Bragdguldet.

Mats Strandberg
mats.strandberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".