Så här ser Petter ut.

Petter Johansson, referent/reporter

Fotboll, ishockey och cykel är Petters specialitéer. Gör magasinet Fotbollsarena Radiosporten tillsammans med Richard Henriksson.

Karriär i korthet
– Jag gjorde praktik här vintern 2004 under min utbildning på Södra vätterbygdens folkhögskola och fick sommarjobb sommaren därpå. Och jag är fortfarande kvar. Delar mitt arbete här med att kommentera fotboll på Canalplus.

Varför jobbar du på Radiosporten?
– För att det är strålande roligt att ständigt ställas inför utmaningar här. Att referera eller att intervjua, att hela tiden göra saker bra och att hela tiden förmedla matcher och händelser på ett rikt sätt som är givande för lyssnaren.

Vad hade du gjort om du inte arbetat med sportjournalistik?
– Vad hade jag blivit om jag inte blivit fotbollsproffs? Sportjournalist! Men om jag missat även den chansen...så tror jag att lärare är ett otroligt inspirerande jobb. Tänk att få vara med yngre människors utveckling och vara en så stor del av deras tillvaro som mina lärare var för mig. Läraryrket fascinerar mig och är något som jag fortfarande tycker är högintressant.

Egna idrottsmeriter
– Jag har gjort två landskamper för U-19-landslaget i innebandy. Annars tyckte jag att jag var ganska vass på fotboll, åtminstone tills det vi började spela 11-manna.

Person som du beundrar, varför?
– Oj.. Hmm...Jag beundrar min tjej, Marie, för att hon ständigt lär mig nya saker om vad livet går ut på. Jag beundrar personer som följer sitt hjärta och går sin egen väg. Ett hjärta är alltid rätt, som Thåström sa.

Vad gör du på fritiden?
– Jag försöker träna så mycket som jag orkar och kan (hur mycket säger det egentligen?), och sen tar jag det så lugnt jag bara kan resten av tiden.

– Jag gör gärna saker som stimulerar sinnet, en bok, lite yoga eller en bra film. Å andra sidan behöver jag också en motvikt mot det och kan också ta en helkväll åt att spöa någon på tv-spelsturnering.

Beskriv dig själv med tre ord:
– Iakttagande, glad, social.

Bästa idrottsminne?
– När Kenneth Andersson nickade in 1-1 på Rumänien 1994. Utskälld av syrran för mitt dåliga humör vid underläget hade jag lämnat TV-rummet på nedervåningen och fick se matchen på den lilla tvn uppe i pappas o mammas sovrum. Det var bara jag o tvn där... Och så Svennis..."Här ser man vad moral betyder i ett lag".

Sämsta idrottsminne?
– Det kanske låter konstigt men... Jag grät floder när Sverige åkte ur OS-ishockeyn 1992 mot Tjeckoslovakien. Jag vet inte varför, men det var så hemskt. Det måste ha varit något med puberteten.

Varför ska man lyssna på Radiosporten?
– För direkthetens och känslans skull. Och för att det som skapas av ett bra referat inne i huvudet, tio gånger av tio slår verkligheten.

Mejla Petter: petter.johansson@sr.se

Fem snabba till Petter

Favoritfilm?
– Darren Aronofsky har gjort en film som heter "The fountain" som är helt sagolikt vacker. Alla borde se den. "Den tunna röda linjen" är en annan favorit och "Fight Club".

Favoritmusik?
– På äldre dagar Springsteen, men också Glasvegas, Bo Kaspers Orkester, Muse, Placebo, Kent och Winnerbäck.

Favoritförfattare?
– Har väldigt många. Chuck Palahniuk, Conn Iggulden, Dennis LeHane, Johan Theorin, Haruki Murakami m.fl.

Favorit-TV-program?
– Följer några serier, typ Lost och Heroes. Dessutom gillar jag en heldag framför ESPN-Classics, sagolik underhållning!

Favoritmat?
– Jag gillar husmanskost som typ tacos....

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista