segling - ocean race

Ericsson 4 seglade hem slutsegern

Puma vann den näst sista etappen. Men den stora segraren var Ericsson 4 som med sin tredjeplats säkrade slutsegern.

Puma snuvade Ericsson-båtarna på segern på den nionde och näst sista etappen i Ocean race. Den stora segraren var Ericsson 4, som var trea till Sandhamn men säkrade slutsegern i jorden-runt-seglingen.

Brasilianaren Torben Grael och hans internationella besättning på Ericsson 4 ordnade därmed den andra svenska segern i havskapptävlingens historia. EF Language vann 1997-98.

Ericsson 3 var dock den båt som utmanade Puma ända in till mållinjen utanför Sandhamn. Magnus Olsson och hans nordiska besättning ryckte upp sig ordentligt från sistaplatsen på etappen som avslutades i Marstrand. Svenskbåten fick nu målskottet endast minuten efter Puma.

Den korta etappen med start i Marstrand på söndagen gick oväntat snabbt. I stället för den väntade målgången på tisdagen nådde båtarna målet i Sandhamn på måndagskvällen. Regnet hade upphört och i det sista sena kvällsljuset kunde åskådare på båtar och på Sandhamns bryggor se den mycket täta kampen mellan Puma och Ericsson 3.

Puma befäste sin andraplats totalt, men det var den amerikanska båtens första seger under tävlingen. Puma har med sina 95 poäng ingen chans att nå Ericsson 4. På söndag avgörs en endagstävling, med fyra poäng till segraren, och sista etappen från Sandhamn till S:t Petersburg startar den 25 juni, och där ges åtta seger för seger.

Efter tredjeplatsen på nionde etappen har Ericsson 4 med 108 poäng en ointaglig ledning.´

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se