"Alshammar tar två medaljer"

Den svenska truppen till VM blev mindre än någonsin. Nio damer och endast fyra herrar ska försvara de blågula färgerna i Rom under en vecka i augusti.

Jag är av den åsikten att om man ska simma ett VM så ska det vara för att man har möjlighet att slåss om en finalplats.

Idag finns det tyvärr inte fler i Sverige än tretton stycken av den kalibern. Det är bra att förbundskapten Jansson är tuff i sin uttagning.

Man kan inte leva på gamla meriter i världstoppen idag. Nä truppen var inte särskilt svår för Jansson att ta ut. Den uppgiften behöver han ingen cred för.

Jag hoppas däremot att han ligger sömnlös om nätterna, att han våndas och funderar varför det bara finns tretton simmare att ta ut. Han har ett stort hjärta för svensk simning, ingen förbundskapten under min tid har varit så hängiven som Tomas Jansson är.

Han har också förmåga att ta hjälp i de delar där hans egen kunskap är bristfällig. Frågan är om han har den pondus och det modet att ta de beslut som behöver tas för att svensk simning efter stjärnfallet åter ska ta plats på vintergatan. Det återstå att se.

En stjärna som åter lyser klart är Alshammar. 32 år, äldsta dam i svenska truppen, aldrig varit bättre tränad och aldrig simmat snabbare. Hon tar två medaljer. Kom ihåg att jag sa det.

En ny stjärna slog igenom förra året, Sarah Sjöström. Hon är yngst av damerna, skaffat sig ytterligare mästerskaperfarenhet och aldrig varit bättre än hon är nu. Håll ögat på henne.

Stefan Nystrand som länge varit den enda stjärnan på herrsidan är på väg att falla. Jag hoppas att jag har fel men Stefan får svårt att ta sig till final bland jättarna i Rom.

Stjärnfall går snabbt men man får önska sig något. Jag önskar att Stefan slår alla med häpnad i den fd olympiska bassängen i Rom.

(17 juni)
Emma Igelström
radiosporten@sr.se