Claesson: "Jag kan springa väldigt mycket fortare"

Mattias Claesson räknar med att vinna 800-metersloppet vid lag-EM i Portugal. Och i sommar ska han springa fortare än han någsin gjort tidigare.

– Nu börjar det på riktigt. Det är första tävlingen jag känner mig bra och fräsch, säger Mattias Claesson till Radiosporten inför lag-EM.

Det har gått bra för dig tidigt på säsongen. Tangerat personligt rekord för någon vecka sedan i Tyskland. Du verkar ha hittat en tidig form?

– Jag har en väldigt hög lägstanivå nu. Det jag har sprungit på är min lägstanivå. Jag har en bit kvar till toppform.

Hur förklarar du det när du ändå sprungit fortare än någonsin tidigare?

– Jag har höjt allting, allting är bättre. Jag har höjt alla kvaliteter jag har.

Hur ser du på loppet här i Portugal och konkurrensen?

– Jag ska kunna ta hem det vilka som än ställer sig på startlinjen. I helgen gäller det bara att vinna loppet, det spelar ingen roll om det går på 1,49.

Hur ser du på resten av säsongen med VM i Berlin som mål?

–Jag har klarat B-gränsen två gånger, att jag inte är uttagen än beror på andra saker. Jag satsar på att springa ritkigt fort i Sollentuna GP.

Du fick ditt genombrott i vintras när du tog brons i inne-EM. Vad är det som gör att du har tagit det här klivet?

– Jag tycker inte att jag har tagit så mycket kliv. Förra året var dåligt , så det räknar jag bort, annars har det gått åt rätt håll hela tiden. Inomhus-EM är det sämsta mästerskapet och att vinna kanske motsvarar en finalplats på VM. Det är inte så att jag bara tror att jag ska kunna ställa in skorna och plocka hem ett guld i VM.

När det gäller tider i sommar, vad siktar du på?

– Jag har verkligen försökt att inte ställa in på några tider, det begränsar bara huvudet. Jag ska verkligen försöka springa fort i lopp där det är meningen att jag ska springa fort. Jag vet en sak, jag kan springa väldigt mycket fortare än vad jag har gjort redan nu i år.

Inomhus-EM 2009:

Robert Tennisberg
radiosporten@sr.se