Robert Tennisberg referent/reporter

Robban bevakar främst friidrott, fotboll, ishockey, bandy och innebandy.

Karriär i korthet
– 
Förutom en del ströjobb har jag varit radion trogen.

– Jag var prao på Radiosporten redan som 14-åring, 1988. Under min tid på radiolinjen på Kaggeholms folkhögskola hade jag praktik på Radiosporten hösten ´95. Den gav ett sommarjobb ´96, och senare den hösten blev jag fast anställd. Jag var stationerad i Örebro t.o.m. 1999, och efter ett år i Västerås (2000) jobbar jag sedan den 14 februari 2001 på redaktionen i Stockholm.

Varför jobbar du på Radiosporten?
–  Därför att jag älskar idrott, och tycker om att förmedla händelser. Radio är dessutom det häftigaste mediet. Med relativt enkla medel kan man skildra ett skeende på det mest nakna, ärliga och direkta sättet.

– Dessutom får man utlopp för sin exhibitionistiska ådra. Att få arbeta med sitt stora intresse, och samtidigt få träffa spännande människor och se vitt skilda platser, är en dröm som få är förunnade.

Vad hade du gjort om du inte arbetat med sportjournalistik?
– 
Säkert något annat med sport inblandat. Kanske idrottslärare. När jag var yngre drömde jag om att bli fotbollsproffs (i Liverpool), men när jag insåg att det skulle bli för svårt så satsade jag på att få komma in på de stora arenorna via pressingången istället…

Egna idrottsmeriter?
– 
Jag var hårdför mittback i fotboll, i Norsborgs IF 1980-1991. Jag har dessutom spelat badminton under flera år i Botkyrka GoIF. Även testat friidrott (IFK Tumba) och innebandy (Rönninge IBK), och ägnat mig åt en hel del cykel och tennis.

– Jag har sprungit elva raka Stockholm Marathon (´92-´02), och genomfört två stycken "En svensk klassiker". Vore kul att testa något sådant igen, men i väntan på toppformen nöjer jag mig med en plats i startelvan i journalistlandslaget i fotboll.

Person som du beundrar, varför?
– 
Alla människor som sätter upp höga mål, och sedan lyckas uppnå dem. Inspirationskällor av olika slag. De som lyckas vända taskiga utgångslägen till framgång.

– Inom idrotten är jag särskilt imponerad av de som kan kombinera stjärnstatus och karisma med ödmjukhet, lojalitet och positivism. Ex. såna som Sanna Kallur och Carolina Klüft är inom friidrotten, och som Niklas Jihde var inom innebandyn.

Vad gör du på fritiden?
– 
Jag umgås med människor jag tycker om, lyssnar mycket på musik (gärna i konsertform), gillar att resa, och försöker unna mig små och stora saker.

– Jag njuter även av idrott, vid sidan av yrket. Och jag försöker att piska mig själv till att träna mer och hårdare, för att sedan kunna njuta mer av att softa.

Beskriv dig själv med tre ord.
– 
Engagerad, impulsiv känslomänniska.

Bästa idrottsminnen?
– 
011021 och 850324 är nyckeldatum inom fotboll och ishockey. Jag var även på plats när Liverpool mirakelvände Champions League-finalen mot Milan i Istanbul 2005, och när Tre Kronor besegrade Sovjet och vann hockey-VM i Åbo 1991.

– Annars minns jag såklart Borg och Stenmark i början av 80-talet och VM-sommaren 1994.

– Av det jag jobbat på minns jag helst friidrottsvågen under 2000-talet (med OS-gulden i Aten som höjdpunkt). Jag har dessutom refererat "hem" ett flertal svenska VM-guld i bandy och innebandy, och OS-silverskrällarna i cykel 2008.

Sämsta idrottsminne?
– 
När några av mina favoritlag åkt ur högsta serien, eller förlorat vissa finaler. När Borg föll i Wimbledon-finalen mot McEnroe 1981 och Sveriges semifinalförlust mot Brasilien i fotbolls-VM ´94.

– Inom yrket har det varit jobbigast att intervjua gråtande idrottare som Sanna Kallur i Osaka ´07, Thérese Alshammar i Peking ´08 och hockeymålvakten Johan Thalberg i Västerås ´09. Det var även trist att referera när två svenska skyttar bommade medaljer i Aten ´04.

Varför ska man lyssna på Radiosporten?
– 
Därför att vi oftast är på plats där det händer, när det händer. Vi försöker ge lyssnaren en skön blandning av känsla, närhet, engagemang och dramatik. Dessutom kan radion vara en bärbar kompis, och Du kan göra annat samtidigt som Du lyssnar. Om det inte är för spännande…

Mejla Robban: robert.tennisberg@sr.se

Fem snabba till Robert

Favoritfilm?
– Pulp Fiction. Har inte vågat se om den än.

Favoritmusik?
– Mycket och blandat. Helst U2, Oasis, Glasvegas, The Killers, Radiohead, R.E.M., Kent, Dylan, Springsteen, Lundell och Winnerbäck. Kalla det gärna gubbrock.

Favoritförfattare?
– Nick Hornby och Tony Parsons. Slas "Supportern" är den bästa novell som skrivits.

Favorit-TV-program?
– Föredrar radio, men ser gärna på sport såklart. Följer inget slaviskt, men gillar amerikanska polisserier, dokumentärer, frågesportprogram och bra filmer.

Favoritmat?
– Egengrillad fläsk-/oxfilé med klyftpotatis och hemgjord tzatziki. Till det ett gott rött vin. Och så färska jordgubbar och vaniljglass som efterrätt. Det blir inte godare än så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.