Jakob Sillén, Radiosportens chef

Jakob kommer från TT och är ny chef på Radiosporten från och med sommaren 2009.

Karriär i korthet
– Klämde mig in i branschen på lokaltidningen parallellt med högstadiet och fastnade. På Radiosporten är jag färsk efter bland annat tio år på TT, två år på VLT i Västerås och en handfull år på Bärgslagsbladet i Köping.

Varför jobbar du på Radiosporten?
– Radiosporten är jäkligt häfigt, för att tala klarspråk, och unikt med sin närhet, puls, nerv och med sin förmåga att suga in lyssnare och aldrig riktigt släppa taget. Och den utsökta klump av profiler som finns här finns ju ingen annanstans.

Vad hade du gjort om du inte arbetat med sportjournalistik?
– Jag hade i alla fall inte varit snickare. Tummen sitter lite för djupt rotad mitt i handen för det. Men jag skulle gärna vilja. Och jag försöker ibland, med varierande resultat.

Egna idrottsmeriter?
– Har slajsat mig runt på en del golfbanor genom åren, missat ett och ett annat straffkast i basket som väldigt ung och upptäckte tidigt att innebandymålen var för små för att pricka.

– Var som fotbollsspelare oblyg spelförstörare på division 4- och 5-nivå, men jag lyckades som pojklagsspelare åtminstone hamna i ett tillräckligt bra lag för att vinna ett DM-guld i Västmanland och var med i pojkallsvenskan.

– Spelande förbundskapten för journalistlandslaget i fotboll. Men det är ju ingen merit, förstås.

Person som du beundrar, varför?
– Alla som gör det som de brinner för.
– Mer specifikt så kan jag verkligen imponeras av människor med sådant språk som Mitch Albom, skribent och krönikör på Detroit Free Press sedan 1980-talet.

Vad gör du på fritiden?
– Funderar över var all den där fritiden tar vägen, egentligen.

Beskriv dig själv med tre ord.
– Nyfiken, road, engagerad.

Bästa idrottsminnen?
– Cathy Freemans guld på 400 meter vid OS i Sydney 2000, med 105 000 på läktarna - och den totala tystnaden när hon efter mållinjen sjönk ihop och blev liggande, länge och stilla. Sedan reste hon sig, gick fram till läktaren, fattade en australisk flagga i den ena handen, en aboriginsk flagga i den andra och förde händerna samman - tvärs emot vad IOK predikat och tvärs emot förbudet mot vad som på den olympiska kartan kunde tolkas som politiska manifestationer. Stort, värdigt och en vacker bit ur idrottshistorien.

Varför ska man lyssna på Radiosporten?
– För att få allt av det bästa i en snygg, rolig, genuin och kunskapsdrypande förpackning.

Mejla Jakob: jakob.sillen@sr.se

Fem snabba till Jakob

Favoritfilm?
– Gudfadern 1 och 2.

Favoritmusik?
– Jakob Hellman.

Favoritförfattare?
– Just nu Conn Iggulden och hans böcker om Julius Caesar.

Favorit-TV-program?
– Djurdokumentärer, all möjlig sport, Vänner, Frasier, Seinfeld och engelska sommardeckare.

Favoritmat?
– Svensk husman. Annars gärna italienskt, med allt småplock på förrättsbordet. Eller östeuropeiskt med en massa små röror som man inte har en aning om vad de innehåller men som alltid smakar väldigt gott. Syd- och östeuropeiska korvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.