Fritt fram att använda simdräkt

Då var det beslutat och klart. Simdräkterna släpps nästan helt fria.

Diskussionen om dräkterna har körts i långbänk. Det har vänts ut och in på frågan, åsikterna har varit många. Snacket om dräkterna har fått mer mediautrymme än simningen själv.

Nu har FINA (internationella simförundet) beslutat en gång för alla att man får simma i stort sett i vilka dräkter som helst. Bra tycker jag.

Vi är inne på 2009. All idrott har mer eller mindre blivit beroende av materialet, varför skulle simningen var undantaget??

Det är ständigt en kamp mellan de olika baddräktstillverkarna vem som ligger längst fram i utvecklingen. Det ser likadant ut i tennis, golf, längdskidor, friidrott, ja för att inte tala om alpint.

Många vill få att den mängden rekord som slagits har gjorts på grund av dräkterna. Jag tror inte att det är det är den enda förklaringen.

Visst att en dräkt kan ge några hundradelars fördel men att den slakt av världsrekord som varit skulle bero på det, känns som en alldeles för enkel förklaring.

Jag kom ihåg när de första dräkterna kom. Det var spännande och nytt. Jag tyckte varken att de gjorde till eller från.

Den stora aspekten var det mentala. När man drog på sig dräkten och var i form kändes det som en extra mental kick. Den kicken däremot, den gjorde att man simmade fort.

På den tiden gick diskussionen huruvida simningen förlorade sin sexighet när man knappt visade någon hud längre. Den diskussionen tycker jag är mer befogad...

Om ni vill ställa frågor till mig eller ge kommentarer om bloggen så går det bra att maila mig på emma.igelstrom@gmail.com.

Frågorna och svaren kommer att publiceras på bloggen allt eftersom.

(23 juni)
Emma Igelström
radiosporten@sr.se