Första kvinnan i IIHF en svenska

Men nu har Sverige fått in en representant i IIHF, Internationella Ishockeyförbundets, styrelse. Och det är en kvinna. Namnet - Doris Högne, som idag inte ens sitter med i Svenska Ishockeyförbundets styrelse.
Doris Högne, ordförande i Stockholms Läns Ishockeyförbund, fick en plats i IIHF:s styrelse när den via könskvotering ökades ut från elva till tretton medlemmar. Hon valdes in tillsammans med en tyska i den tidigare elva gubbar starka besättningen. Alla ledamöter i IIHF:s styrelse idag är eller har varit ordföranden i sina nationsförbund - alla utom en. Spanjoren Frank Gonzales. Han har nämligen sin bakgrund som hockeydomare och supervisor. Och kan säkert komma bra överens med Doris Högne. Civilt är hon nämligen överdirektör för kriminalvården i Sverige och därmed näst högste chef i landet. Fram till 2008 tar hon nu plats i hockeyns finaste sällskap. Ett sällskap dagens förbundsordförande Kjell Nilsson nekades tillträde till i våras. Kjell hade hoppats på en plats när Svenska Ishockeyförbundet inte ville nominera Rickard Fagerlund för en ny period. Och att Kjell Nilsson skulle nomineras till IIHF:s styrelse så länge Doris Högne sitter där, är inte troligt. Normalt blir bara en representant från varje land invald i IIHF:s styrelse.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".