tennis

Roger Federer ny världsetta i tennis

Roger Federer tog i och med helgens seger i Wimbledon tillbaka förstaplatsen på ATP-touren.

Men för damsegraren Serena Williams, med tre av de fyra senaste grand slam-segrarna, räcker det inte ända upp på WTA-rankingen.

Schweizaren Federer är tillbaka på herrarnas tennistron. Tack vare helgens seger i Wimbledon tar han sig upp på ATP-rankingens förstaplats, och återtar därmed ledningen från ärkerivalen Rafael Nadal, Spanien.

Nadal har haft toppositionen sedan OS-turneringen i Peking i augusti 2008, men efter Federers grand slam-titlar både i Franska mästerskapen och Wimbledon, halkar spanjoren - som tvingades avstå turneringen i England - ned ett snäpp.

– Jag är glad att jag i all fall blev nummer ett i världen genom att vinna turneringen, inte bara för att han inte var med överhuvudtaget, sade Federer efter segern.

Om herrarnas ranking känns logisk, är det ingenting man kan säga om damernas motsvarighet på WTA-touren.

Amerikanskan Serena Williams har vunnit tre av de fyra senaste grand slam-turneringarna, senast Wimbledon i helgen, men ligger ändå närmare 2 000 poäng bakom ryskan Dinara Safina, fortfarande utan grand slam-titel.

Anledningen är Safinas flitiga tävlande under det senaste året, och framgångar i mindre turneringar.

– Jag tycker att om du har tre grand slam-titlar så borde du kanske vara nummer ett, men inte på WTA-touren uppenbarligen, sade Serena efter finalvinsten.

– Jag är glad för hennes (Safinas) skull, men jag är väldigt glad över att ha vunnit Wimbledon. Jag vet inte vad jag ska göra för att bli nummer ett. Jag bryr mig inte längre, fortsatte hon.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

TOPP TIO PÅ ATP-RANKINGEN

1) Roger Federer, Schweiz, 11 220 poäng (+1)
2) Rafael Nadal, Spanien, 10 735 (-1)
3) Andy Murray, Storbritannien, 9 450
4) Novak Djokovic, Serbien, 8 150
5) Juan Martin Del Potro, Argentina, 5 705
6) Andy Roddick, USA, 5 440
7) Gilles Simon, Frankrike, 4 000
8) Jo-Wilfried Tsonga, do, 3 600 (+1)
9) Fernando Verdasco, Spanien, 3 500 (-1)
10) Fernando Gonzalez, Chile, 3 185

12) Robin Söderling, Sverige, 2 935

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.