cykel, tour de france

Dags för lagtempo på Tour de France

På tisdag är det dags för den viktigaste etappen hittills på Tour de France, då är det nämligen dags för lagtempot.

Det är första gången som ett lagtempo får plats i Tour de France sen 2005. Tempot körs i Montpellier på en mycket teknisk bana som är 39 kilometer lång.

Lagtempo är en ganska graciös tävlingsform, vi snackar alltså om att samtliga nio cyklister i laget kör på rad och leder sitt lag några få andetag åt gången, han viker sen åt sidan och faller ner längst bak i ledet medan näste cyklist gör samma sak.

Tempoetappen i morgon kommer att bli väldigt intressant med tanke på dom små avstånden mellan åkarna i toppen, och det faktum att banan är svår.

– Lagtempot är rätt så tekniskt här. De har lagt in en väldigt liten kurvig väg som är väldigt svårkörd på många sätt och vis. Och det är väldigt svårt att hålla ihop ett helt lag på en sån väg faktiskt, säger Tourens ende svenske deltagare Gustav Larsson. 

– Det är väldigt komplicerat lagtempo, och det är lätt att göra misstag så att säga det är lätt att tappa gubbar, så vi får väl se hur det går helt enkelt, säger Larsson. 

Viktigt att inte döda sina kamrater
Alberto Contadors stall Astana, Team columbia highroad med gula tröjan, Garmin-Slipstream och Gustav Larssons lag Saxo Bank hör till favoriterna i morgon. Så vad gör då ett lag bra på lagtempo? 

– Det som är viktigt med lagtempo är att man inte dödar sina kamrater. Så när man åker fram och ska dra så handlar det inte om att göra stötförningar utan det ska gå så mjukt och fint som möjligt.

– Det är snarare att är du stark så kan du dra längre där framme och är du svag så får du i stort sett bara gå av direkt. Och orkar du inte hålla den farten får du inte vara med och gå runt. Det handlar helt enkelt om att vara så jämna så möjligt, det är då det går fort.

– Det finns många exempel på det när man kör lagtempo. Folk vill visa att de är starka, att de går fram och ökar och den som precis har växlat ner får ett rent helvete för att komma in på hjul. Man dödar hela laget på det sättet. Det tar inte lång tid innan hela laget går mycket, mycket långsammare, säger Larsson. 

Så hur ökar man farten?
– Man ökar väldigt lugnt och fint progressivt. Och man ska inte öka direkt efter att någon har växlat till exempel, utan man ska inte behöva öka helt enkelt för det ska gå tillräckligt fort från början. 

Ni i lag Saxo Bank, hur mycket har ni tränat lagtempo?
– Vi tränar lagtempo på alla våra träningsläger och vi har till och med haft flera träningsläger tätt inpå just nu, bara för att träna lagtempo. Och vi har redan varit och kört banan i Montpellier och vi har tränat lagtempo på de etapploppen vi har kört nu innan.

Du är väldigt bra på individuellt tempo, gör det att du automatiskt är bra också på lagtempo?
– Det gör en inte automatiskt bra på lagtempo för att det är en helt annan typ av rytm på lagtempo. Man får köra hårdare kortare stunder. Och sen försöker man hela tiden återhämta sig, så man måste vara snabb på att återhämta sig och det går lite ryckigare. 

– Det är lätt att köra slut sig på lagtempo tack vare de där ryckiga, snabba och hårda förningarna. Så det finns folk som inte är direkt bra på vanligt tempo som är väldigt duktiga på lagtempo, bara för att de kan det där med att köra riktigt fort ett litet tag, säger Larsson. 

"Vi har chans att vinna"
George Hincapie är en veteran i Tour de France-sammanhang. 36-åringen gör sin 14:e tour i år. 

– Lagtempo är en väldigt snabb och tuff tävlingsform. Det krävs bra samanhållning i laget, men vi känner att vi har tagit hit de rätta killarna och har chans att vinna lagtempot, säger Hincapie.

Har ni tränat mycket?
– Vi tränade tillsammans några dagar i Schweiz före Tour de France, men förutom det, inte mycket. 


Petter Johansson
petter.johansson@sr.se