basket, u18-em

Viktig match för Sverige i U18-EM

Sveriges U18-landslag är redan klara för kvartsfinal, men på onsdagskvällen väntar ändå en viktig match. Belgien står för motståndet och seger betyder ett lättare motstånd i kvartsfinalen. 

Svenskorna tog sig till kvartsfinal i U18-EM, trots förlust mot de tippade topplagen Serbien och Spanien.

En av Sveriges mest framstående spelare, Farhiya Ali Abdi, förklarar varför Sverige inte kunde vinna de två matcherna.

– Spanien är lite för snabba för oss. De "breakade" ganska ofta och de är hur grymma som helst på en mot en. Vi måste spela bättre försvar och sprina hem snabbt. Och Serbien är ju stora, de har längdövertag, säger hon.

En annan av Sveriges spelare, Cleo Forsman, är också en viktig kugge i laget. Hon är dels en utmärkt spelare och dels väldigt allsidig.

– Jag är van att spela allt från pointguard till forward. Och jag tycker att det är kul, även om jag föredrar att spela forward, som en trea. Men det är kul att få göra olika saker på matcherna, bra med variation, säger Forsman.

Farhiya och Cleo är båda med på topp tio-listan över EM:s bästa poänggörare, båda med ett snitt på 16,2 per match och 81 gjorda poäng såhär långt i turneringen.

Men trots att Farhiya och Cleo båda är tongivande i U18-landslaget tycker inte seniorlandslagets förbundskapten Lars Johansson att de är riktigt redo för seniorlandslaget.

– Det är väl på gränsen måste jag ändå säga. Man måste ändå komma ihåg att det är väldigt stor skillnad på senior- och juniorbasket. Det blir ett helt annat spel, det är en helt annan täthet i spelet, men inom en ganska kort framtid kommer de absolut vara aktuella, säger Johansson. 

Johansson har varit och tittat på Sveriges matcher för att se hur återväxten på svensk dambasket ser ut och han gillar det han har sett.

– Jag tycker det ser väldigt bra ut. Givetvis har Sverige gjort några riktigt bra matcher, enda bottennappet är väl egentligen Serbien. Det är i och för sig ingen skam att förlora mot Serbien, men med så mycket borde man inte ha förlorat med.  

På onsdagskvällen är det alltså Belgien, som hittills bara har vunnit en match, som står för motståndet. Hör hur det går i Sportextra, uppkast klockan 18.15. 

Läs mer:

Kenneth Range
Emelie Klang

radiosporten@sr.se