radiosporten avslöjar

Säsongen är över för Klüft: "Det känns oerhört tungt"

Carolina Klüfts säsong är över. Samtliga tre fästen i lårmuskeln har lossnat och nu väntar operation och minst sex månaders rehabilitering.


– Det känns oerhört tungt givetvis. Det här är den värsta motgången i min idrottskarriär, säger Carolina Klüft till Radiosporten.

Det var i Karlskronas GP i måndags som Klüft skadade sig. På onsdagseftermiddagen magnetröntgades storstjärnan i Stockholm och nåddes av beskedet att säsongen är över och Klüft missar säsongens höjdpunkt, VM i Berlin.

– Det är maximal otur att jag halkar på plankan och alla tre fästen släpper. Men jag ska komma igen, säger Klüft.

Samtliga tre fästen i lårmuskeln upp mot rumpan har lossnat. Det innebär för Klüfts del operation inom ett par veckor.

– Det finns olika sätt att agera nu, man kan välja att inte operera men jag har bestämt mig för att jag ska operera för jag känner att nu vill jag börja om från början och se till att de här muskelfärstena verkligen sitter. Och sen börja rehabilitera utifrån det.

Klüft får räkna med minst ett halvårs rehabilitering innan hon kan vara tillbaka i full träning igen, vilket hon självklart är väldigt ledsen över.

– Det är givetvis ett otroligt tungt besked när jag har kämpat, verkligen. Jag har kämpat som ett djur med min föregående skada och jag har varit noggrann med allt och har varit positiv och har känt att jag har varit på väg tillbaka.

– Nu känns det som att någon drar undan mattan under fötterna på en och man faller pladask igen. Det är givetvis väldigt tungt, samtidigt som nu har jag något att föhålla mig till. 

Att det skulle ha varit ett dumt beslut av Klüft att tävla i måndags och att hon medvetet tog en risk genom att tävla tillbakavisar hon helt.

– Jag kände inte att det var någon risk. Jag vet inte om folk tror att jag är så dum att vill bli skadad? Om jag kan avbryta Golden League i Oslo kan jag givetvis avbryta Karlskrona. Jag är inte så dum. Jag bedömde att det inte var någon risk, jag har känt min kropp länge och jag tyckte inte att det kändes annorlunda än tidigare. Jag kände mig okej, lite stel bara.

– Om några dagar kommer jag känna suget igen och vilja visa vad jag verkligen går för som längdhoppare. Det är bara bita i det sura äpplet och bryta ihop ett tag till, men sen ska jag ta mig tusan komma igen. Det kan jag lova.

Läs även:

Robert Tennisberg
Martin Sundelius
Emelie Klang

radiosporten@sr.se