Bara om ni vill, kära cyklister.

9 juli

I dag rullar Tour de France ut från Girona i norra Spanien för att 18 mil senare ha målgång i Barcelona.

Det bli en vacker etapp. Som cykelentusiast älskar jag inte bara sporten i sig utan också landskapet.

Klockan 13:11 åker cyklisterna förbi Casa de la Selva, en förträfflig spansk småstad. På det lilla torget är det frukt- o grönsaksmarknad varje onsdag.

Önskas kläder eller elektronik får ni komma hit på lördag då är marknaden mycket större. Om ni tar hörngatan och viker upp så når ni snart stora torget framför kyrkan.

När solen gått ner spelar pojkarna fotboll här med träden som kantar torget som stolpar. Flickorna hoppar rep och räknar högt på spanska.

Om ni vill, kära cyklister, så slår Er ner på stora torget. Ta en kaffe eller en kall Estrella i skuggan på torget i Casa.

När ni passerat Casa kommer ni efter en kort stund att passera Restaurang Mas Ros. Den känns igen på det gamla stenhuset och syns lång väg tack vare en röd och vit vindsnurra vars armar får fart när det blåser.

Om ni vill, kära cyklister, så slår Er ner på Mas Ros. Maten här är utsökt och har ni tid, prova den frysta citronglassen som efterrätt.

Eller har du semester, så ta en Irishcoffee. Du får den i ett högt glas där whiskeyn och kaffet delat på sig i två lager. Och mycket grädde på toppen.

Efter Mas Ros väntar en lång raksträcka till Llagostera. Åker man bil här en sommar känns den som världens längsta raksträcka. 'Här kan dom landa med ett flygplan', tänker man som grabb.

Efter några minuter når ni sen Sant Feliu en lagom turistig katalansk småstad med lika delar strand, smågator och torg. Gubbarna på torget är klädda i väst och fluga och när musiken drar igång dansar de Sardana på torget.

Och om ni vill, kära cyklister, kan ni slå Er ner på bänkarna i skuggan av träden och se på.

Men bara om ni vill, kära cyklister.

***

Tävlingen går vidare och för första gången i går så misslyckades Björn och jag med att ta ut vinnaren av en etapp.

Björn inkasserar dock en poäng och leder med 5-4. Detta måste ändå anses som en framgång för mig, ett tennisens minibreak, eftersom Björn valde först.

I dag är det jag som väljer Mark Cavendish.

Petter Johansson
petter.johansson@sr.se