"Berg? Äntligen!"

10 juli

I dag börjar Tour de France på allvar. Nu ska cyklisterna in i bergen. Dagens sista stigning är ingen vanlig fredagsförströelse.

Själv sitter jag vid frukostbordet och funderar på gåtan Cadel Evans.

I sina förbannat coola (med cykelskormått mätt) cykelskor har Cadel Evans lagt toapapper under natten. För att få dom att torka bättre. Cadel har bara med sig ett par skor.

Tidningspapper går också okej säger Cadel, men toapapper är the dude på att fixa blöta skor.

Australiern är lite för cykelsporten vad Zidane var för fotbollen.

Han framstår alltid som en skön kille, någon man kan skratta med, göra high five med, käka tacos och se på film i mjukisbyxor tillsammans med.

Men så out of nothing kan det brinna till och Cadel blir lika arg som en busschaufför blir när någon plingat bara för att jävlas.

Under Tour de France 2008 uppförde han sig som en ilsken kaktus. När en reporter kom för nära Cadels vänstra axel under en intervju tröttnade Cadel och dunkade bort handen och skrek "Don't touch me!" och lämnade intervjun.

Evans hade krashat tidigare på touren och hade ont i axeln sas det. Efter det tog han sig friheten att skalla en tv-kamera som kom för nära. Och en klassiker i dessa sammanhang är när en reporter under en intervju kom för nära Evans hund.

– Don't stand on my dog, or I'll cut your head off!