Ett möte med Cavendish

15 juli

Man måste vara påläst som journalist när man besöker idrottares högborg. Det gäller i alla sammanhang, även cykling. Själv var jag inte redo när jag för första gången mötte Mark Cavendish. 

Cavendish är inte arrogant eller divig. Han ställer upp på intervjuer och svarar på initierade frågor. Inga problem. Men när han känner lukten av en journalist som inte riktigt har på fötterna, inte riktigt vet vad han pratar om, då tröttnar Cavendish. I don't blame him. 

Många cyklister på Tour de France är världsstjärnor. Inte bara Lance Armstrong. Att närma sig Tom Boonen, Mark Cavendish, Alberto Contador eller Cadel Evans är samma sak som att närma sig de stora namnen i ishockey och fotboll.

Därför gäller det att vara påläst. Det går inte att intervjua Paolo Maldini utan att förstå fotboll.

"29 mål på 647 matcher Paolo är ju inte speciellt bra, hur kan folk anse att du är världens störste?". 

Själv var jag inte speciellt påläst när jag rusade in på Team Columbia Highroads presskonferens i början av juli. Där satt Mark Cavendish och var klar med gissningsvis hundratalet intervjuer. Jag såg min chans, kastade mig fram till podiet utan att ha några speciella frågor beredda.

Petter: Hi Mark, I come from the Swedish Radio. Who are your contenders for the green jersey?

Mark: Im not a contender for the green jersey, suckade Mark. 

Här följer nu ett par sekunders tystnad. Det känns som ett sekel för mig. Svettpärlor trillar nerför ryggen. Flertalet journalister vänder sig mot mig för att se om jag hämtar mig och kan leverera en fråga till...

Petter: But... But...what about the stage wins? Who is your biggest rivals there?

Mark: Don't know, don't care. There's 180 cyclists out there who wants to win stages... 

Samma tystnad som tidigare...

Petter: Thanks!

Mark: Hmm...