reportage

World Games - en väg mot OS-status

Ett år efter sommar-OS är det nu för åttonde gången dags för the World Games. Ett arrangemang med 31 olika sporter som inte nått OS-status.

De svenska orienterarna och dragkamparna, som finns på plats, hoppas snart kunna ta det steget.

På torsdag den 16 juli invigs the World Games i Taiwans näst största stad Kaohsiung. Och med det inleds tävlingar som kommer att pågå i elva dagar.

Orientering är en av de idrotter det tävlas i under World Games, i år för tredje gången i rad. Och från den svenska sidan hoppas man med hjälp av World Games så småningom bli en OS-sport.

Men Ola Gustavsson, som är redaktör för tidningen Skogssport, och följer det svenska landslaget på nära håll, tycker inte att World Games gett orienteringen så väldigt mycket hittills.

– Nej, däremot är förhoppningen att detta ska vara ett led på vägen mot att göra orienteringen till olympisk, och att det ska kunna öppna dörrar. Men jag har svårt att se att det har gett några större effekter så här långt. Förhoppningsvis ska det ju ge effekt på sikt.

Orienteringens internationella förbund, IOF, har uttryckt att det ska vara högsta prioritet på World Games och att det är det viktigaste arrangemanget i syftet att visa upp sporten.

– Men frågar du de aktiva så värderas ett VM högre än World Games. Det är svårt att säga vilken status World Games har, men det är klart att de bästa orienterarna är ju där, säger Ola Gustavsson.

Även det svenska dragkampslandslaget, som har två silver att försvara från World Games i Duisburg i Tyskland 2005, hoppas att World Games kan göra dragkamp till en OS-sport. Och tror också att det kan bli så.

– Helt klart, det är en basic sport. Det är inte så mycket pengar men det är egentligen en av de tidiga sporterna, säger Anders Andersson, generalsekreterare i Svenska Dragkampsförbundet.

Idrotter som gått vägen via World Games och på senare år blivit OS-sporter är bland andra badminton, baseball, taekwondo, trampolin och triatlon.

Jesper Larsson
radiosporten@sr.se