ridsport

Riksidrottsnämnden friar Sofia Kroon

Ridsporten stängde av ryttarinnan Sofia Kroon i 15 månader. Nu häver Riksidrottsnämnden domen.

– Vi har mottagit beslutet med stor förvåning, säger förbundsordföranden Bo Helander.

Ridsportförbundets disciplinnämnd dömde i början av maj Sofia Kroon för otillåten medicinering av hästarna Rolex och Gucci.

I sin dom skrev disciplinnämnden:

"Sofia Kroon har visat mycket allvarlig brist på respekt för såväl Rolex bästa som den behandlande veterinärens ordination och i stället satt sitt eget tävlande i första hand. Sofia Kroon har genom sitt agerande på ett mycket allvarligt sätt brutit mot hästsportens kanske mest grundläggande regel; att omvårdnaden av hästen och hästens välbefinnande alltid ska komma i första hand."

Sedan dess har den juridiska processen tröskats vidare och på onsdagen upphävde Riksidrottsnämnden förbundets dom.

– Att fria i ett sådant här fall strider helt mot våra värderingar. Domen är så överraskande att den kräver en hel del analys innan vi kan kommentera den vidare, säger Ridsportförbundets ordförande Bo Helander till förbundets hemsida.

Enligt Riksidrottsnämnden har de internationella reglerna företräde framför de svenska på området och Kroon frikänns på formella grunder.

Riksidrottsnämnden påpekar att vid dopningsbrott mot djur inom idrotten ska internationella regler gälla enligt Riksidrottsförbundets bestämmelser.

Enligt Internationella ridsportförbundet är karenstidsbrott inte straffbart och därmed har inget brott mot idrottens regler skett, påpekar Riksidrottsnämnden.

Sofia Kroon är även misstänkt för brott mot den svenska djurskyddslagen. Länsstyrelsen i Halland vill ha utrett om Kroon bröt mot djurskyddslagen när hon tävlade med hästarna kort efter medicinering.

Det finns gränser för hur lång period som måste gå efter medicineringen innan en häst får tävla och grundförutsättningen är dessutom alltid att hästen måste vara helt frisk när den startar.

Enligt länsstyrelsen gick det bara några dagar mellan veterinärbesök plus medicinering och start i tävlingen.

Länsstyrelsen vill ha klarlagt om hästen då utsattes för lidande.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se