1 av 2
Carolina Klüft missar VM sedan hon tävlat med skadekänning.
2 av 2
friidrott

Friidrottarna skadeförföljs

Friidrottslandslagets läkare Thomas Eriksson är kritisk till att friidrottarna tävlar för ofta trots att de är småskadade.


Friidrotts-VM i Berlin närmar sig. Med mindre än en månad kvar är dock det svenska friidrottslandslaget rejält skadeskjutet.

De allra största namnen: Carolina Klüft, Susanna Kallur och Christian Olsson har alla redan tackat nej till Berlin. På grund av skador.

Situationen känns igen. Gång på gång verkar skadecykeln snurra ett varv extra så fort det börjar närma sig ett stort mästerskap.

Friidrottslandslagets egen läkare Thomas Eriksson är kritisk till att stjärnorna tävlar så ofta.

– Ibland måste man fundera om det är värt att tävla varje säsong på så hög nivå, säger Eriksson till Radiosporten.

– Har man haft en skada ska man ge det tid. Ibland tar det månader och till och med upp till ett år innan en skada läker, tillägger Eriksson.

Men vad gör egentligen friidrottsföbundet?

– Vi har startat upp ett forskningssamarbete med Linköpings universitet. Men det är ju ett projekt så det kommer inte ge några svar förrän om ett par år tyvärr, säger friidrottsförbundets ordförande Lennart Karlberg. 

Radiosportens friidrottsexpert Miro Zalar tycker att det idag görs bättre kontroller av elitidrottares hälsa än någonsin, men att det under det absoluta toppskiktet av idrottare finns mer att önska.

– Vi måste bygga upp ett system i svensk idrott som bygger på att idrottare får hjälp när de får känningar, innan de drar på sig allvarliga skador, säger han.

Peter Edfelt
Annica Buvik
Martin Sundelius
radiosporten@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".