1 av 2
BMW lämnar Formel 1-cirkusen för att spara pengar.
2 av 2
formel 1

BMW drar sig ur Formel 1

Efter totalt 16 säsonger lägger BMW ner sin formel 1-satsning.

Stallet BMW Sauber läggs ner efter den pågående säsongen. Det finansiella läget och det sportsliga misslyckandet den här säsongen ligger bakom beslutet.

"Det var ett tufft beslut men en nödvändighet. Det här är ett led i BMW:s omorganisation", skriver den tyska biltillverkaren på stallets hemsida.

Vad som händer med schweiziska Sauber eller förarna Nick Heidfeld och Robert Kubica är oklart. Klart är dock att BMW fortsätter all övrig motorsportsverksamhet.

Sedan tidigare är tre nya stall klara för säsongen 2010, och i dagsläget ser det alltså ut att bli tolv stall i formel 1 kommande säsong.

Det internationella motorsportsförbundet (Fia) beklagade avhoppet i ett pressmeddelande, och påpekade samtidigt betydelsen av det utgiftstak Fia ville införa tidigare i år - vilket ledde till vilda protester och hot om avhopp från de deltagande stallen.

"Det här är anledningen till att vi måste reducera kostnaderna inom formel 1. Hade inte motståndet mot utgiftstaket varit så stort hade BMW:s avhopp kunnat undvikas" skriver Fia i ett pressmeddelande.

BMW debuterade 1982 som motortillverkare i formel 1, då tillsammans med klassiska Brabham. Nelson Piquet tog stallets första seger ett år senare. Stallet drog sig ur sporten 1987 men återvände 2000 tillsammans med Williams, en lyckad kombination som slutade som VM-tvåa i stallmästerskapet 2002 och 2003.

2006 började BMW samarbetet med Sauber vilket ledde till en ny andraplats 2007. Säsongen 2009 har dock varit en stor besvikelse. Stallet har bara kört in åtta poäng på säsongens tio deltävlingar.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".