orientering, porträtt

Helena Jansson: "En otrolig utmaning"

Helena Jansson vann O-ringen i överlägsen stil. Nu är siktet inställt på VM.

 – Det har gått superbra i år. Det har verkligen flutit på. Topparna hittills har varit nordiska mästerskapen och O-ringen.  

Framgångarna kan till viss del förklaras med Helenas träanre, Harri Viinamäki.

– Jag har en otroligt bra tränare som hjälper mig med framförallt struktur och planering. Han bor i Skövde och jag i Umeå så det blir mycket mejl och telefon men det funkar jättebra.

Hösten 2005 inledde Helena samarbetet med sin tränare efter en svacka där hon la av med orienteringen helt i två veckor. Sedan kom lusten tillbaka och hon bestämde sig för att satsa rejält.

– Harri är egentligen löptränare och har inget alls med orientering att göra. Så han frågade mig vad jag behöver lära mig. Jag behöver kunna springa 80 minuter i skogen skitfort svarade jag.

– Han svarade bara att "det fixar vi".

Hur ser livet utanför orienteringen ut?
– Jag har gett mig in i läkarstudier på Umeå universitet. Två och ett halvt år har jag avverkat. Eftersom jag läser på halvfart har jag ungefär sex år kvar. Skolan är väldigt tillmötesgående med min satsning på orienteringen. Det är jag väldigt tacksam för.

 

Bengt Skött
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista