Dressyr

Bra ritt av Kittel i Grand Prix Special

Patrik Kittel kom på åttonde plats när dressurens Grand Prix Special reds vid EM i Windsor.

Patrik Kittel gjorde en EM-ritt som fått flera att gnugga ögonen. Svensken, som tränas av dressyrens specielle guru Sjef Janssen, ledde i det läget Grand Prix Special. När alla världsstjärnor ridit färdigt var Kittel 8:a.

Han och Scandic har inte haft EM i Windsor som sina livs mål. Det var bara ett steg på vägen, först mot VM nästa år och sedan OS 2012. Ekipaget fick 73,958 procent av domarna och Kittel ser ingen gräns där.

– Målet är över 80 procent, säger han.

Och medalj kan det bli redan nästa år i VM i Kentucky. Kanske.

– Varför inte? Det är tufft individuellt att ta medalj, men det är inte omöjligt.

Tinne Vilhelmson-Silfvén på Favourit, red 72,125 procent. Lite småfel, men inget att bli upprörd över. Vilhelmson-Silfvén och Favourit är också i början av sin karriär. Det som är bra nu ska snart bli ännu bättre.

Minna Telde kom 17:e efter att ha blandat en massa bra saker med en del fel. Hon låg ett tag runt 78,5 procent men dalade till slut till 69,958 procent. Maria Eriksson blev sist på 61,708.

Allt svenskt bleknade dock i skenet av EM-tävlingarnas verkliga sensation. Den holländska hästen Totilas, hästarnas Usain Bolt, den oslagbare, vann inte. Parzival, riden av holländskan Adeline Cornelissen var bäst med 84,042.

Enligt uppgift i Windsor det bästa resultatet i världen så här långt. Några officiella listor finns inte. Näst bäst genom tiderna? 83,042, det som gav Edward Gal och Totilero andraplatsen...

EM, GP special
1) Adelinde Cornelissen, Holland, Parzival, 84,042 %
2) Edward Gal, do, Moorland´s Totilas, 83,042
3) Laura Bechtolsheimer, Storbritannien, Mistral Hojris, 80,083.

Svenska placeringar
8) Patrik Kittel, Scandic, 73,958
12) Tinne Vilhelmson Silfvén, Favourit, 72,125
17) Minna Telde, Don Charly, 69,958
30) Maria Eriksson, Galliano, 61,708.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".