1 av 2
2 av 2
Finnkampen

Christian Olsson tillbaka - för att vinna Finnkampen

Efter flera års frånvaro gör Christian Olsson comeback i klassiska Finnkampen. Och stjärnan har siktet inställt på seger.

– Målet är att ta hem segern i trestegstävlingen och ge Sverige segern totalt, säger Olsson till Radiosporten. Och det är klart jag vill slå den senaste tävlingen. Då på SM hoppade jag 16,72.

Det var några år sedan Sveriges herrar tog hem totalsegern (2004, senaste gången Olsson deltog) och han skämtar avslappnat om att det är hans poäng som har saknats. Men hur är det med stjärnans fysiska status?

– Jag är hel, mitt baklår är helt. Men det är klart att man kan åka på småsmällar, säger han och konstaterar:

– Tresteg är en påfrestande gren.

Finnkampen är en hållplats längs en väg som via tävlingar i Rieti i Italien nästa söndag (och troligen GP-finalen i Thessaloniki senare) ska leda till inomhus-VM i Qatar i vinter.

För att få bukt med lårproblemen har Christian Olsson bland annat varit i Tyskland för att få hjälp av en specialist – 72 nålstick på fem dagar blev det vid besöket i oktober.

Men hur går tankarna när den skadedrabbade friidrottsstjärnan står på startlinjen. Ligger fokus på riktigt långa hopp, eller att klara sig därifrån med hälsan i behåll?

– Det handlar i första hand om att komma ifrån tävlingen skadefri. Jag känner fortfarande en rädsla. Sedan är målet hela tiden att hoppa bättre än senast, säger Christian Olsson.

Och klarar sig Olsson från skador i Finnkampen talar historien för att han vinner. Och helst ska tre hopp räcka. Sedan vill han spara sig.

– Jag har aldrig fått stryk i tresteg i Finnkampen, säger han. Det blev segrar alla år mellan 1999 och 2004.

Dessutom har han vunnit längdhopp vid ett tillfälle och ingått i en svensk trippel i höjdhopp med Stefan Holm och Staffan Strand.

Bengt Skött
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".