Förstör inte en bra tory med fakta

11 september

Om du har några semesterdagar kvar eller ska på en affärsresa söderut. Kör inte bil genom Tyskland. Kolla noga vilken väg du skall köra.

Autobahn är en enda byggplats med kilometerlånga köer. Och gubbarna eller gummorna bakom ratten är inte på bästa humör. Alla försöker tränga sig förbi tills det inte går längre och det blir tvärstopp.

Det tog mig flera timmar än vanligt att komma fram till mitt hotel i Arcore några kilometer från Monza.

Varför skriver jag om detta?

Enkel anledning och den har också med F1-historia i och omkring Monza att göra.

Jag bor på Albergo-Ristorante Sant Eustorgio. Ett ställe som verkligen andas nostalgi.

Väggarna är fulla av fotografier tagna av dåtidens stjärnfotografer av dåtidens förare. Inklusive Ronnie, James Hunt, Jackie Stewart. De bodde alla här och listan är lång.

Ack om dessa väggar kunde prata.

I dag har herrarna racerförare flyttat till andra och mer modäna härbärgen. Men inte med samma charm eller historik.

Stället har bara en nackdel. Bredvid ligger en kyrka och prästen gillar tydligen att höra klockorna klämta i tid och otid.

En av stammgästerna var Niki Lauda. Han blev så förbaskat irriterad att väckas tidigt på morgonen att han gick till prästan och klagade.

– Jag kör för Ferrari och måste få sova så länge som möjligt för att kunna prestera mitt bästa och vinna för Scuderia, sa österrikaren.

Prästen lyssnade och lydde. Någon som arbetade för Enzo Ferrari och som inte hade en önskan utan gav en order var tydligen viktigare än någon som arbetade för chefen däruppe och som ringde i klockan för att kalla församlingen till morgonbön tänkte tydligen prästen.

Så klockan började inte dåna förrän Niki hade vaknat i lugn och ro och avslutat sin frukost.

Sant eller inte. Ingen aning.

Men som en engelsk chefsredaktör en gång sa. Förstör inte en bra story med fakta.

Fredrik af Petersens
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".