OS, nya grenar

Golf och rugby OS-grenar i Rio 2016

Som väntat valdes både golf och sjumanna-rugby in på OS-programmet för 2016 i Rio de Janeiro.

Golf återvänder - efter drygt 100 år. Men IOK, den internationella olympiska kommittén, öppnade inte hela famnen. Av 92 delegater röstade 27 nej. Däremot var en stor majoritet för sju-mannarugby, 81-8, som kommer med för första gången. 15-manna var med i början av förra seklet.

Från början var det sju sporter som drömde om OS. Fem föll bort: karate, softboll, rullskridsko, squash och baseboll. De var bortsorterade innan frågan nådde in i sessionssalen på Bella Center i Köpenhamn på fredagen.

På IOK:s kongress i Köpenhamn blev Jack Roche omvald, belgaren som efterträdde Juan Antonio Samaranch för åtta år sen får nu styra i fyra år till. Den svenske seglarledaren Göran Petersson valdes in i IOK, som nu har fyra svenska medlemmar, Arne Ljungquist, Gunilla Lindberg, Pernilla Wiberg och nyinvalda Göran Peterson.

Svenska damlandslaget i sjumannarugby har klarat sig bra internationellt de senaste åren. Sjumanna är en speedad variant av vanlig rugby. Samma regler, samma plan men färre spelare och skyhögt tempo.

En match spelas i två halvlekar på sju minuter vardera och med en minuts paus emellan. Vanlig rugby tar 80 minuter.

De båda nya grenarna får vara med i OS 2016 i Rio de Janeiro och 2020, var de spelen nu hamnar. I dag finns 26 sporter som betraktas som grundläggande för OS. En av de 26 plockas bort efter London 2012, för att ge plats till ytterligare en nykomling.

Linn Nenzén/TT
Radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".