Ridsport

Kapten Maria Gretzer avgår

Maria Gretzer lämnar uppdraget som hoppningens förbundskapten.

Till grund för uppsägningen ligger en delad syn på hur svensk hoppsport ska gå framåt.

– Efter utomhussäsongen har det framkommit att delar av truppen vill ha förändringar av upplägget och i landslagsledningen, säger Maria Gretzer.

Nästa år väntar stora utmaningar för hoppningen med VM, OS-kval och fortsatt tävlande i Meydan FEI Nations Cup, hoppningens superliga.

– Hopplandslaget är inte större än att alla måste vilja samma sak och dra mot samma mål för att vi ska få ett bra resultat, säger Maria Gretzer.

– Med tanke på den uppladdning som krävs nästa år ser vi det som ohållbart att fortsätta vårt arbete med landslaget när en förtroendekris råder, fortsätter hon.

Maria Gretzer och övriga ledningen vill framhålla att de i sitt arbete haft bra stöd och samarbete med Svenska Ridsportförbundet och dess kansli och att det varit inspirerande att arbeta tillsammans med ryttarna och teamen omkring dem.

– Det är trist att förlora en förbundskapten som vi tycker har gjort att bra arbete, säger Tomas Torgersen, Svenska Ridsportförbundets sportchef som nu får börja rekryteringen av en ny förbundskapten.

– Vi kommer att ta hjälp av SOK för att göra en kravprofil och sedan kommer vi att annonsera efter en ersättare, säger Tomas Torgersen.

Maria Gretzer och landslagsledningen är kvar under vinterns rekryteringsprocess fram över Göteborg Horse Show. Därefter lämnar de över uppdraget.

Maria Gretzer tillträdde som förbundskapten oktober 2005.

Under hennes fyra på posten har Sverige deltagit i ett OS, där Rolf-Göran Bengtsson tog ett individuellt silver, ett VM, två EM och Maria Gretzers tid har hållit det svenska laget kvar i hoppningens superliga fyra säsonger i rad.

– Vi vill framföra ett varmt tack till Maria för det arbete hon lagt ner under åren, säger Carina Sjöberg, Svenska Ridsportförbundets generalsekreterare.

Tidigare nyhet:

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".