1 av 2
2 av 2
Fotboll

"Maktkampen i Djurgården kan visa vägen för framtiden"

Torbjörn Andersson, en av Sveriges ledande fotbollsforskare, applåderar åt att Tommy Jacobsson vill investera 25 miljoner kronor i Djurgården Fotboll och samtidigt överta ordförandeklubban.


– Småskalig sån här verksamhet har funnits tidigare, men att man nu går ut så här och lovar att nu ska jag investera så här mycket pengar i klubben om jag blir vald är något nytt. Det är mer sydeuropeisk. Den italienska eller spanska traditionen, säger Torbjörn Andersson.

Visst har det funnits stora investerare i svensk fotboll tidigare, men dessa har levt efter Wallenberg devisen. "Verka men inte synas" Skulle Jacobsson bli vald skulle det bli ett trendbrott i svensk idrott.

– I Sverige har vi en vanföreställning att idrottkan gå med vinst. Det gör den ingenstans. Alla klubbar går med förlust. Frågan är bara vem som ska betala det.

Torbjörn Andersson som är doktor i historia på Malmö högskola menar att våra skandinaviska grannar sprungit förbi Sverige och att mer pengar skulle gynna fotbollen. Folkligheten skulle öka och även allt det man gillar med fotboll.

Fotbollsforskaren är beredd att gå så långt att svensk fotboll framtid hänger på att det hänger på att det sker investsering likt Jacobssons.

– I dagsläget har all lagidrott urhorlkats enormt. Det är nästan som att vi har blivit en bananrepublik. Frågan är vad vi ska ha lagidrott till om vi bara ska producera talanger till andra länder?

– I andra länder har man skapat lagar som gör det rimligt att konkurrera på någorlunda lika villkor. Vi har gjort tvärtom.

Andreas Matz
Radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".