Håller det på att blåsa upp en ny skandal inom fia?

(21 oktober)

På fredag väljs efterträdaren till Max Mosley. Valet står mellan förre rallyvärldsmästaren Ari Vatanen och Ferraris f.d. stallchef Jean Todt.

Anklagelserna har haglat mellan de två kandidaterna. Todt har fått utnyttja flygplan gratis och haft medarbetare betalda av fia. Finländaren har också fått sur kritik. Mosley som sagt att han inte är kompetent och att han vill ha Todt som sin efterträdare.

Och jag som i min enfald trodde att Molsey var tvungen att vara neutral. Finns nog också en och annan delegat som minns engelsmannens sexskandal. Då kunde man inte göra något. Nu kan man ta "hämnd" med att rösta på Vatanen.

Förarna och stallcheferna vill ha finländaren. De glömmer inte så snabbt Österrike 2002. Rubens Barrichello får order av Todt att släppa förbi Michael Schumacher för vm.

I en artikel i engelska Mail on Sunday anklagas nu en representant för Todt att försöka utöva press på en delegat så att han röstar på fransmannen.

I en intervju säger Jack Wavamunno, president för Ugandas motor racing club, att Surinder Thatti, som är Todts kandidat till en post som fia vicepresident, ringde och kom med ett dolt hot. Thatti ville att Wavamunno inte skulle rösta för Vatanen. Wavamunno och Thatti är konkurrenter om både den afrikanska platsen inom fia och posten som vice president.

Thatti sa att en sponsor var villig att betala Ugandas skuld till fia, medlemsvagiften, på 2.820 euro men bara på ett vilkor. Att Wavamunno drog tillbaka sin kandidatur och stöd för Vatanen och röstade på Todt.

Mail on Sunday skriver att de sett underlag som bevisar att Thatti ringde den 9 augusti och 11 september på Wavamunnos mobiltelefon.

Thatti nekar säger att han inte pratat med Wavamunno nyligen. Bevisen står dock utom allt tvivel. De är nämligen en rapport från mobiltelefonservern och de visar utan minsta tvivel att Thatti ringt.

Fredrik af Petersens
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".