Formel 1-säsongen 2009 är slutkörd

(1 november)

Och det blev en värdig avslutning. Loppet var kanske inte ett av de mest spännande. Men att se Sebastian Vettels leende var värd entréslanten. Jag har skrivit tidigare och gör det igen. Han skulle passa perfekt i rollen om man spelade in Emil i Lönneberga som 22-åring. Ett leende som en spjuver som har rackartyg i tankarna.

Jenson sa att han kom till Abu Dhabi för att ha skoj. Pressen var borta. Titeln klar. Och skoj hade han. Fighten med Mark Webber de sista varven var en läckerbit. Tyckte också de två förarna.

För knappt ett år sedan var det sand där banan idag ligger. Jag hörde ingen av förarna som kritiserade den. Den hade flyt. Och två premiärer. Utfarten från depån gick genom en tunnel. Loppet startade i solsken och slutade i mörker.

Sebastian sa att han hade ett mörkt visir de första varven. När strålkastarna tändes rev han av det och han blev nästan bländad.

Idag finns inte bara banan utan också en marina, modell mindre om man jämför med Monaco men med lika dyra båtar. Nybyggda hotel, som hade blivit försenade. En viktig gäst hade ett möte men kom inte. Skickade ett sms att han var inlåst i sitt rum. När han skulle öppna dörren fick han handtaget i handen.

Arrangörerna hade tagit det säkra för det osäkra och hyrt in all expertis från England.

Och fulla läktare. Första loppet var en riktigt framgång.

I Brasilien körde en för F1 helt okänd japan, som ersättare för skadade Timo Glock. Det blev en nionde plats.

I Adu Dhabi blev Kamui Kobayashi sexa och fick tre poäng.

Och de var otroligt viktiga. Tack vare dem blev Toyota femma i konstruktörs vm och kanske den uppmuntran man behövde för att fortsätta även nästa år.

Premiären för Marcus Ericsson i gp2 asia serien gick inte som tänkt. 11:a och 12:a.

Förare, mekaniker och motorer kan nu vila en månad. Det råder testförbud i en månad. I december kör man en för unga förare. Och i januari börjar man med ett par tester.

Första loppet är Bahrains gp 14/3.

Fredrik af Petersens
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista