1 av 2
2 av 2
simning

Nära för Sarah Sjöström - världsrekord av Alshammar

Ingen seger och inget personligt rekord. Det sistnämnda var dock ytterst nära.


 Närmare bestämt en hundradel - för Sarah Sjöström på 100 meter fritt.

Det var exakt samma tid som vid tävlingarna i Moska (52,60).

I Moskva förra helgen vann hon 200 meter fritt - årets första världscupsseger. Sjöström valde dock att stå över den distansen och då blev det heller ingen grenseger, förutom tredjeplatsen missade hon finalen på 100 meter rygg.

Sjöström var dock i gott sällskap om att missa en final. Åttafaldige OS-guldmedaljören och megastjärnan Michael Phelps lyckades inte alls på 100 meter fjäril.

På 200 meter medley blev det en andraplats (mer än två sekunder efter vinnaren, Darian Townsend). Slutintrycket blev en otroligt blek insats av storstjärnan under Stockholmsvistelsen.

Publiken fick i alla fall se två världsrekord. Peter Marshall, USA, förbättrade sitt knappt två månader gamla rekord på 50 meter rygg med två hundradelar (22,73). Betydligt större kapning, 62 hundradelar, var kinesiskan Liu Ziges kapning på 200 meter fjäril (2.02,50).

Therese Alshammar gjorde vad hon skulle och mer därtill. Seger och putsning av det egna världsrekordet på 50 meter fjäril med hela 29 hundradelar.

Då lever också hoppet om en totalseger i världscupen och 700 000 kronor i prispengar.

Två år i rad, 2007-2008, vann Alshammar världscupen och plockade in nästan en miljon kronor. Förra säsongen slutade hon tvåa. Nu slåss hon åter igen om totalsegern.

I världscuppremiären i Durban för ett par veckor sedan gjorde hon 24,75. Den tiden slaktade hon på onsdagen när hon noterade 24,46.

Det är också en nödvändighet om det ska bli seger i kampen om totalsegern mot bland annat Jessica Hardy, USA, som tidigare vann och satte världsrekord på 50 meter bröstsim.

Alshammar är nämligen indirekt offer för simdräktssåpan men framförallt för en ytterst märklig amerikansk dopningpolitik, vilket i värsta fall kan kosta svenskan förstapriset, 700 000 kronor. Förklaringen: Hardy skulle egentligen varit avstängd för dopning.

Amerikanskan Hardy sågs som stor guldfavorit till OS i Peking men inför spelen visade ett dopningsprov spår av förbjudna medlet clenbuterol som är tänkt att underlätta för astmasjuka med andningen.

Amerikanskan stängdes av i två år men straffet förkortades i maj till bara ett år när Hardy hävdade att hon omedvetet fått i sig medlet via kosttillskott. Därför har Hardy kunnat göra comeback redan till årets världscup och väl där satt en rad världsrekord.

Strafförkortningen är djupt kontroversiell. Antidopningbyrån Wada samt Internationella simförbundet (Fina) har överklagat till Idrottens skiljedomstol (Cas) och vill att Hardy blir av med sina rekord.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".