ridsport

Kontroversiellt medel tillåts i ridsport

Det blir återigen tillåtet att använda det omdebatterade antiinflammatoriska medlet Fenylbutazon, butta kallat, inom ridsporten.

Det slog det internationella ridsportförbundet fast på torsdagen.

I Sverige kan "butta"-användning ge fängelse.

– Oerhört allvarligt och väldigt svåröverblickbart beslut, sade Bo Helander, ordförande i Svenska ridsportförbundet, till förbundets hemsida.

Det blev ett ja när det internationella ridsportförbundet (FEI) klubbade igenom förslaget om att införa en ny lista över tillåtna inom ridsporten.

Beslutet innebär bland annat att vissa halter av icke-steroida antiinflammatoriska medel accepteras.

Något som fick igång den gamla "buttadebatten"igen.

Fenylbutazon, butta kallat, förbjöds på framför allt svenskt initiativ för många år sedan. Nu skulle det kanske plötsligt bli tillåtit igen, fast bara i vissa mängder.

Helander säger sig ha hittat allvarliga brister i ridsportens nya dopningsreglemente. Hästar som tävlar med medlet i kroppen är ett brott i Sverige, och kan ge fängelse.

Bråket vid FEI:s kongress utlöstes av en alternativ medicinlista över vad som kunde vara acceptabelt och vad som var förbjudet för hästarna, och som i sista stund lades fram för kongressdelegaterna.

Ironiskt nog var det just ridsportens skamfilade rykte i dopningssammanhang som hade utlöst den stora studie som på onsdagen presenterades för FEI-delegaterna, för omröstning under torsdagen.

Förutom beslutet av en ny medicinsk lista blev det även klart att den före detta förbundskaptenen Elisabet Lundholm tar plats i den internationella dressyrkommittén.

Sven Holmberg valdes om som ordförande för internationella hoppkommittén.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se