Risk för internt bråk mellan mästarna

(20 november)

Är Jenson Button och Lewis Hamiltons McLarens dreamteam 2010?

Jag är inte helt säker. Det sa man om Alonso-Hamilton också och vi vet alla hur det slutade.

Risken är stor att det kommer att bli ett saftigt internt bråk mellan den gamle och nye mästaren. 

Nu står de framför kamran och ler i kapp. Knappast om sex månader. Undrar vad pappa Hamilton tycker.

Han kämpade för att sonen skulle få en nobody till stallkamrat som inte kunde utmana Lewis. Varken om titeln eller den interna ställningen.

Och jag tror inte heller att de bägge papporna kommer att dra jämnt. Helt skilda karaktärer.

Varför flyttade Jenson? I England säger man att det hade inte med pengar att göra. De som tror att de vet allt säger att mästaren får mindre betalt än om han stannat kvar hos Mercedes GP, f.d.Brawn.

Skälet var att Ross Brawn blev förbannad när han fick höra att Jenson och hans manager besökt McLaren bakom ryggen på honom.

Ross Brawn är besviken och talar om brist på lojalitet. Visserligen gick Jenson med på en mindre lön iår men fick en bil som han vann titeln med.

Och lägger till att Jenson måste bli bättre om han skall kunna slå Lewis.

F1 utan Kimi Räikkönen? Tyvärr ja. Finländaren och McLaren kunde inte komma överens. Handlade inte så mycket om pengar. Mer om frihet.

Att inte behöva ställa upp på så många träffar med sponsorer eller andra aktiviteter. Det är något som Kimi ogillar i högsta grad.

Och han såg väl med skräck i ögonen på allt som Lewis gjorde.

Kimi ville också ha friheten att köra några rally under säsongen. Något som McLaren hade svårt att tolerera eftersom det antagligen hade blivit en konflikt mellan olika och kanske konkurrenande sponsorer och bilmärken.

Kimis manager säger att finländaren bara tar ett sabatsår. Tvivlar på det. Tror inte att Kimi kommer tillbaka.

Har han en gång fått smak på ett liv utan förpliktelse blir det svårt att ställa sig i ledet igen och leva efter en sträng diciplin.

Fredrik af Petersens
radiosporten@sr.se