Motorsport

Svensk får provköra i F1 - af Petersens: "För tidigt"

Nästa vecka testar formel 1-stallen nya, unga förare i spanska Jerez. En av dem - svenske Marcus Ericsson.– Det är såklart superroligt att få köra en formel 1-bil, men damtidigt är det bara ett test, säger Ericsson.

Erikssons målsättning på sikt är givetvis formel 1.

– Det är ju ptroligt svårt att nå formel 1 men alla som håller på med racing har nånstans en dröm att komma dit, säger Ericsson.

Radiosportens formel 1-expert, Fredrik af Petersens, är lyrisk över Ericssons testkörning.

– Det här är mycket stort, äntligen är Sverige tillbaka på kartan igen, säger Fredrik af Petersens när han får höra nyheten.

19-åringen från Kumla kommer att köra för världsmästarstallet Brawn, som nästa år byter namn till Mercedes.

Ericsson vann det japanska formel 3-mästerskapet och slutade fyra i Macaus GP, ett lopp som brukar kallas VM i formel 3. Där hade han den snabbaste varvtiden någonsin.

Fredrik af Petersens är förvånad och tror att det kommer för tidigt.

– Marcus är en jättetalang, men att gå från två lopp i GP2 till en Formel 1-bil är ett enormt stort steg, han skulle ha haft lite mer erfarenhet av en GP2-bil först.

Men af Petersens tror ändå på Ericsson

– Jag tror det kommer gå bra, han har ingen press på sig. Det skulle inte förvåna mig om Brawn eller någon annan skriver ett kontrakt med honom, för han är en jättetalang.

Kan han köra Formel 1 nästa år?

– Nej, det är lite tidigt, isåfall blir det 2011. Om han gör en otrolig insats i testet så kan jag tänka mig att man placerar honom i GP2 så att han lär sig allt - och om det går bra där kanske han sitter i en F1:a 2011.

Alexander Lundholm
alexander.lundholm@sr.se