Ericsson får chans att visa upp sig i f1

(28 november)
Äntligen en svensk i formel 1 igen? Svar nej. Men kanske om ett eller två år.

I början av december skall Marcus Ericsson ”testa” för Mercedes, f.d. Brawn. Skulle hellre vilja kalla det för en provkörning. En chans att visa vad Marcus kan och om han är så bra som ryktet säger. Jag tror att han är det.

Det här provkörningen handlar inte om en utslagstävling om andra bilen för nästa säsong. Det är alldeles för tidigt i hans karriär. Men det är en chans att få visa upp sig. Inte bara för Mercedes utan också alla andra team som finns på plats.

Räkna inte med att Marcus skall kunna hålla jämna steg med de andra som har mer erfarenhet och kanske också kört en f1 tidigare.

För Marcus är det premiär och klivet från f3 till f1 via ett gp2 lopp är lika stort som från en urgammal Folka till en Ferrari. Massor av nya knappar. Massor av mer hästkrafter. Och det som alltid imponerar mest första gången. Bromsarna. De nyper hårt och snabbt.

Bara att lyfta på mössan för Eje Elgh och Kenny Bräck som lotsat fram Marcus så här långt. Trots att de inte längre är aktiva bakom ratten så är de det i depån. Bägge har kontakter.

Och det händer mer i f1.

Peter Sauber har köpt tillbaka sitt stall från BMW. Med ett vilkor. Att teamet får en startplats 2010.

Tack vare att teamen får mer pengar från Bernie Ecclestone blir det lättare att finansiera ett stall. Dessutom ryktas det om att Sauber har hittat en amerikansk sponsor.

Och därmed är den smått mystiska gruppen Qadbak helt och hållet borta.

Jag har känt Peter Sauber ganska länge och räknar in honom i gruppen äkta gentle-män. Och racer.

En liten fågel som flög över Köln i början på veckan viskar i mitt öra att Toyota har sålt sin plats i depån och att många av de anställda har blivit ombedda att stanna kvar för att bygga den nya bilen.

Åt vem? Någon som kallas för Stefan från Serbien.

Undrar om det är Zoran Stefanovic som stämde fia för att hans anmälan för säsongen 2010 inte godkändes men förlorade.

Fredrik af Petersens
Radiosporten@sr.se