simning

Medaljskörden redan bärgad

Tre EM-medaljer var målsättningen. Efter halva mästerskapet är det avklarat.

Det tack vare Joline Höstman (brons, 200 meter bröstsim) och lagkappsdamerna (silver på 4x50 meter fritt).

Det är tjejernas mästerskap hittills för svensk del i kortbane-EM. I torsdags tog Petra Granlund silver på 200 meter fjäril. På fredagen ramlade två nya svenska medaljer in i Istanbul. Det började med Joline Höstmans brons på 200 meter bröstsim och avslutades med ett överraskande lagkappssilver på 4x50 meter fritt.

Redan våren 2008 tog hon sin första individuella medalj, då i 50-metersbassängen. Därför var det inte speciellt överraskande att hon skulle vara med i medaljstriden även på fredagen.

Segraren, danskan Rikke Möller Pedersen (2.16,66) samt silvermedaljören Nadja Higl, Serbien (2.17,52) kunde hon dock inte rubba. Men målsättningen att kunna göra det längre fram, närmare bestämt om tre år.

Men inom svensk simning finns ännu fler med stor talang och framtidshopp kring sig. Sarah Sjöström har redan presenterat sig med all tydlighet. I fredagens lagkapp var hon med och simmade hem en silvermedalj tillsammans med ytterligare en junior, Emma Svensson.

Mästerskapsdebutanten Svensson simmade som en veteran när hon gav Sverige en utmärkt start när hon inledde med personbästa, 24,27 på startsträckan.

Claire Hedenskog och Josefin Lillhage såg sedan till att Sarah Sjöström kunde gå ut som tvåa på avslutningssträckan, en placering Sjöström kunde hålla, närmast före Tyskland (1.36,73). Mot favoriten Holland fanns dock inget att göra när de dessutom satte världsrekord med tiden 1.33,25.

Bland de svenska herrarna utmärkte sig Helsingborgssimmaren Christoffer Wallin. Han blev den som till slut lyckades radera Jan Bidrmans 20 år gamla svenska rekord på 400 meter medley. Wallin noterade tiden 4.10,93 - en putsning med mer än två sekunder av Bidrmans tidigare rekord (4.12,97).

Dock räckte det inte till en finalplats.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista