Formel 1

Flera poäng för kommande F1-vinnare

Fler poäng till vinnaren och fler som får poäng. Där är två nyordningar i F1-cirkusen 2010.

Vinnaren i varje race får framöver 25 poäng mot tidigare tio. En nymodighet som uppskattas av årets världsmästare, britten Jenson Button.

– Det är en jättebra idé. Det är bra att man som vinnare får fem poäng mer än den som kommer tvåa. Alla älskar att vinna. Jag vann sex lopp förra säsongen men fick bara två poäng mer än tvåan vid varje tillfälle, säger han.

I det nya systemet får de första tio placerade poäng. 25 till vinnaren, 20 till tvåan och 15 till trean. I en fallande skala får övriga 10-8-6-5-3-2-1.

Det tidigare poängsystemet gav de åtta bästa poäng enligt modellen 10-8-6-5-4-3-2-1 men kritiserades ofta för att det gav för lite belöning åt vinnaren.

Tävlingsprogrammet för 2010 är även spikat. Säsongen inleds i Bahrain 14 mars och avslutas också i Mellanöstern, i Abu Dhabi 14 november. Enligt det ursprungliga programmet skulle Sao Paulo avrunda tävlingsåret, men få i stället den näst sista tävlingen.

Ny arrangör är Sydkorea vars F1-premiär avgörs 14 oktober. Kanada återkommer samtidigt som värd när antalet tävlingar utökas från 17 till 19.

Frågan är dock om arrangörerna är helt nöjda med att loppet på Silverstone avgörs den 11 juli. Det är samma dag som VM-finalen i fotboll spelas.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista