1 av 2
2 av 2
ishockey

Damkronorna laddar för ny OS-succé

Det är den största matchen i svensk damhockeys historia. Segern i semifinalen i OS i Turin 2006 mot USA.

Maria Rooth och Kim Martin blev matchjältar i den största matchen i svensk damhockeys historia.  Kim Martin menar att silvret i Turin gav svensk damhockey ett uppsving.

– Intresset ökade ju enormt från både media och vanliga människor. Förhoppnignsvis kollar ännu fler under OS i Vancouver, säger Kim Martin.

Nu är det snart dags igen. Den 13 februari spelar Damkronorna den första matchen i OS-turneringen. Just nu är laget på läger inför en fyrnationsturnering i slutet av veckan.

Ett av många läger den här säsongen, då den så sensationella finalplatsen i OS ska försvaras.

– Vi har tränat fem veckor på liten rink i Kanada, det har varit en bra uppladdning, säger Maria Rooth.

Man skulle kunna säga att Damkronorna blev själva symbolen för Sveriges olympiska spel i Turin. Förväntningarna var låga, men resultatet blev rekordbra. 14 medaljer, varav sju var guld - och så ett hockeysilver med bragdstämpel och guldkant.

Till OS i Vancouver är damlandslaget i ishockey Sveriges kanske säkraste kort. Där har vi en nästintill garanterad topp-4-placering. För allt annat än semifinal vore ett fiasko, det säger inte bara media utan även Maria Rooth.

Väl i semifinal lär USA eller Kanada stå för motståndet.

Målet som Damkronorna satt upp är medalj, i så fall den tredje i rad i OS. Största hotet mot den är som vanligt Finland, men även Kim Martin tror på svensk succé.

Damhockeyn och det svenska laget kommer i Vancouver att mötas av en fanatisk hockeypublik. Maria Rooth, som ska göra sitt fjärde olympiska spel, tror att turneringen i februari blir något utöver det vanliga.

Alexander Lundholm
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista