1 av 2
2 av 2
idrott och pengar

Så många miljarder får idrotten 2010

Regeringen beslutade på torsdagen att ge drygt 1,2 miljarder kronor i statligt stöd till idrotten för 2010.

Hur pengarna ska fördelas offentliggörs först under fredagen.

Genom att till stora delar ersätta idrottens bidrag från Svenska spel med en fast finansiering över statsbudgeten har regeringen bifallit idrottens önskan om ett stabilt finansieringssystem.

Regeringen har tidigare i år beslutat att Riksidrottsförbundet kan använda sammanlagt 212 miljoner kronor till en flerårig samlad förbundsövergripande och behovsprövad elitsatsning inom svensk idrott.

Satsningen syftar till att stärka svenska idrottsutövares möjligheter att nå framgångar vid OS, Paralympics och andra internationella mästerskap.

"Det är mycket glädjande att vi nu kan stärka såväl barn- och ungdomsidrotten som breddidrotten och göra en gemensam satsning på elitidrotten. För att utveckla elitverksamheten krävs dock att idrottens organisationer ökar sin samverkan", säger kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth i ett pressmeddelande.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista