1 av 2
2 av 2
Idrottsgalan

Ingen Jonsson på galan – "Vill inte bli sjuk"

Helena Jonsson är en av favoriterna till att få ta emot Jerringpriset på måndagens idrottsgala. Men hon kommer inte att finnas på plats i Globen.

Med en knapp månad kvar till OS i Vancouver tar vinterns allra starkast lysande svenska stjärnor inga som helst risker i onödan.

Trots att Helena Jonsson är nominerad till Jerringpriset som delas ut på galan har hon bestämt sig för att stanna hemma.

– Jag skulle aldrig förlåta mig själv om jag blev sjuk, säger Helena Jonsson om beslutet att inte närvara på galan.

Före detta skidskyttedrottningen Magdalena Forsberg har vunnit Jerringpriset fyra gånger. Ett av åren hoppade hon själv över idrottsgalan och ställer sig bakom Helena Jonssons beslut att inte gå dit.

– Den ligger lite tokigt till för vinteridrottare. Nu har Helena precis kommit tillbaka efter två veckors hårt träningsläger och risken att bli sjuk är väldigt stor. Åker man bara på en liten löjlig förkylning påverkar det formen mycket, säger hon.

Vid både Forsbergs och Jonssons skippade idrottsgalor har skidlandslagets tränare Wolfgang Pichler backat upp besluten. Men han medger att det är tråkigt att inte få se Jonsson på galan.

– Jag tror att folk förstår att hon gör det som är bäst för Sverige. Jag tycker att det är viktigare att vara i form på OS än att gå på idrottsgalan, säger han till Radiosporten.

Bengt Skött
Alexander Lundholm

radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".