1 av 2
2 av 2
Basket, NBA

Kobe Bryant till Jerebko: "Fortsätt jobba hårt"

Jonas Jerebko har etablerat sig i NBA och redan spelat mot de största stjärnorna. Och svenskens tränare John Kuester är övertygad han har kommit till USA för att stanna. 

Jonas Jerebko fick pris för årets nykomling på idrottsgalan i Stockholm och fick nyheten av sin syster.

Eftersom hann just då befann sig i madison Square Garden för att möta New York var det hans mamma som tog emot priset i hans ställe i Globen.

– Jag hade självklart velat vara där själv och ta del av det också.

Jonas Jerebko var märkbart glad över att ha vunnit priset som årets nykomling på idrottsgalan igår trots att han ju också var deppig över att hans Detroit Pistons förlorade mot New York Knicks som galan pågick.

– Man kan inte komma högre än där jag är just nu. Under försäsongen fick man nypa sig i armen lite för att se om det var sant, men nu är det vardag.

Första svenska landslagsmannen i NBA och några riktigt rejält framgångsrika första månader.

Mycket speltid, stor förtroende från tränaren och en hel del poäng har gett stort självförtroende och hög status bland Detroits supportrar.

– Jag har gjort mig ett namn och alla vet vem jag är, jag är etablerad i ligan.

Han har mött världens största basketstjärnor och fått komplimanger på och utanför plan.

– Kobe (Bryant) sa: fortsätt jobba hårt. Det är roligt med komplimanger. Det får en att jobba ännnu hårdare.

En tydligt tecken på att Jerebko verkligenHan har blivit att räkna med i Detroit är att han tar för sig på plan. Inte bara mot motståndarna utan även internt.

Han gestikulerar och peppar lagkamrater, tar iniativ och ser redan nu ut att ha viss auktoritet med sig bland de spelare i sitt lag som varit med på den högsta nivån vädligt länge.

Ted Kulfan, basketexpert på Detroit News, säger att det är väldigt överraskande för många att Jerebko spelat så bra under sitt första år.

Inte bara för att han kommer från Sverige, som inte har någon basketbolltradition, utan mer för att ingen riktigt visste vilken talang Jerebko har.

Han var nästan som ett mysterium enligt Kulfan som säger att Jerebko tillfört både energi och beslutsamhet till laget.

Men den 23 årige svenske nykomligen måste också förbättra vissa saker i sitt spel tycker Detroits tränare John Kuester.

– Jerebko är i NBA för att stanna och han kan spela på alla möjliga positioner i framtiden, men han måste förbättra sitt offensiva spel och sina långdistansskott, säger Kuster.

Egentligen skulle ju Jonas Jerebko spelat i Detroit utan i staden Charlottes NBA lag, the Bobcats, det var de som hade första tjing på honom och hade lovat honom ett kontrakt.

Men i draften förra året blev det Detroit där Jerebko fick provspela sig till ett proffskontrakt. Något han är glad för idag.

Daniel Alling, New York
Daniel.Alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".