1 av 2
2 av 2
Handbolls-em

Niklas Ekberg ska straffa motståndarna

Det är inte ofta debutanter får en viktig roll i ett internationellt mästerskap. Niklas Ekberg är ett undantag som straffskytt i handbolls-EM.

 

Två av EM-truppens 16 spelare är från elitserien – Kim Ekdahl, Lugi och Niklas Ekberg, Ystad IF.

– Det är en ära. Det ska bli otroligt intressant att se vad som kommer ske, säger 21-årige Niklas Ekberg till Radiosporten.

Han spelar högersexa och tycker själv att han är en måltjuv som är vid rätt ställe vid rätt tidpunkt. Han gillar också att göra kontringsmål.

– Jag gör en hel del mål och sedan kan jag bidra med lite snabbhet och finesser på min sida. Sedan tycker jag att jag har utvecklat mig själv i själva kantläget en hel del den här säsongen.

Det är inte alltid som en debutant får en viktig roll direkt i ett internationellt mästerskap. Men det kan Niklas Ekberg få – som straffskytt.

– Det känner jag mig bra på. Jag har fått möjligheten att lägga straffar i klubblaget under ett par säsonger. Sedan är det en fördel att det är mitt första mästerskap, jag är inte så inläst och målvakterna kanske klipper mindre straffar mot mig, säger han.

Han skjuter inte särskilt hårt, men gör ändå oftast mål på straffarna.

– Om jag inte själv riktigt vet vad jag ska göra när jag går fram till straffpunkten så vet inte målvakten det heller. Jag kan vara rätt så svårläst eftersom jag inte bestämt mig förrän domaren blåser.

Han stora akilleshäl som handbollsspelare har varit förvarsspelet. Men det är på gång.

– Jag har haft ganska mycket att träna upp i försvaret, men det kommer mer och mer. Jag har växt till mig både kroppsligt och i sinnet, säger han.

Kenneth Range
kenneth.range@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".