Friidrott

Nicklas Wiberg bättre än världsmästarna

Nicklas Wiberg vann trekampen på inomhusgalan i Göteborg. Regerande VM-mästaren i tiokamp Trey Hardee blev trea.

Amerikanen Trey Hardee vann VM-guld i tiokamp i Berlin förra året, med kubanen Leonel Suarez som silvermedaljör.

Men i tisdagens trekamp i Scandinavium fick de båda stryk av svenske VM-sjuan Nicklas Wiberg.

– Alltid bra att slå världsmästaren, sade Wiberg efteråt.

Ölänningen gjorde en stabil trekamp med 8,20 på 60 meter häck, inneperset 14,87 i kula och fina 7,45 i längd.

– Häcken var okej, kulan riktigt bra och längdhoppet var väldigt stabilt, summerade svensk friidrotts senaste affischnamn.

Wiberg fick ihop 2 636 poäng och vann med elva poäng till godo på kubanen Yoandri Garcia. Hardee var trea på 2 623 poäng och Suarez fyra på 2 531.

Fina skalper för svensken som ännu inte vet om han får tävla vid inne-VM i Doha i mars. Svensken måste förlita sig på att han blir inbjuden till tävlingen då han inte kommer att göra någon sjukamp inför VM.

Wibergs 8 406 poäng från VM i Berlin förra året är svenskt rekord i tiokamp. Men starten på inomhussäsongen, som också innehåller ett personbästa i stav från helgen (4,52), gör att Wiberg mer och mer framstår som ett medaljhopp vid sommarens EM.

Lena Berntsson vann sin grenfinal på tisdagskvällen med tiden 7,36, vilket är en hundradels sekund under kvalgränsen.

Med tanke på att det var en nordisk landskamp på 60 meter, där Berntsson bland annat slog duktiga norskan Folake Akinyemi med två hundradelar, borde prestationen räcka för en VM-biljett.

Hon klarade kvalgränsen även för ett par veckor sedan, men det var mot herrar (!) i en distriktstävling. Tiden i Scandinavium väger tyngre. Men för att gå till final i Qatar krävs att hon springer ännu snabbare.

– Jag siktar mot att sätta personligt rekord i VM. Det krävs nog en tid i närheten av 7,20 för att gå till final, tror Lena Berntsson.

Hennes personbästa är 7,26. I förra årets inne-EM ledde Berntsson finalen i 45 meter, men slutade femma på just 7,26 - fyra hundradelar från bronset.

Lena Berntsson hade en hektisk kväll på tisdagen. Hon är även tyngdlyftare i svensk toppklass, och till Berntssons ära hölls en liten tävling i denna sport i början av galan.

Utan större problem fick Lena Berntsson upp 91 kilo i stöt, vilket var nytt svenskt rekord i 58-kilosklassen.

Men hon förlorade det genast till Angelica Roos, klubbkamrat med Berntsson i Göteborgsklubben Mosseberg, som stötte 92 kilo. Lena Berntsson försökte svara med 93 kilo, men fick avbryta.

Radiosporten/TT
Radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista