1 av 2
2 av 2
tennis

Mardrömslottning för tennisdamerna

Det svenska damlandslaget i tennis fick värsta tänkbara motstånd när kvalet till andradivisionen i Fed Cup lottades på onsdagen.

Det blir Kina, som har två absoluta världskalsspelare i Li Na och Zheng Jie - som båda var i semifinal i Australian Open tidigare i år.

– Kina är en jättetuff motståndare om de kommer med sitt bästa lag. Men det som väger över är att vi får spela på hemmaplan. Det är jättehäftigt för svensk damtennis, säger förbundskapten Maria Strandlund-Tomsvik till Radiosporten.

Kinesiskorna är rankade topp-20 i världen att jämföra med Sofia Arvidsson som är 105:a och Johanna Larsson som är rankad 148:a.

Men när Kina senast spelade ställde dessa två stjärnor inte upp.

Matchen kommer att spelas i Sverige 24-25 april och det är Sverige som får bestämma underlag.

– Vi behöver några dagar att fundera kring vilket underlag vi ska välja. Slutet av april kan det vara vanskligt att spela utomhus i Sverige, säger Strandlund-Tomsvik.

Det hade kunnat bli Spanien, Japan eller Argentina. Ser du det här som en mardrömslottning?
– Tennismässigt är det den absolut tuffaste lottningen vi hade kunnat få. Vår fördel är att det är hemmaplan där vi styr underlag och förhoppningsvis har ett stort stöd på läktarna.

Strandlund-Tomsvik är optimistisk inför matchen och tror på svensk seger i kvalet.

– Så bra som alla har spelat de senaste veckorna kommer vi ta den matchen oavsett vilket lag de kommer med.

Alexander Lundholm
Martin Sundelius

radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".