Schumachers comeback

(27 feb)

Michael Schumacher har bestämt sig för att göra comeback med Mercedes. Varför? Räcker det inte med sju vm titlar? Ett rekord som kommer att stå i all evighet.

Det handlar inte om pengar. Tysken har tjänat så att det räcker för många generationer Schumis.

Personligen tror jag att orsaken är två.

Michael är otroligt äregirig. Tog stora och onödiga risker för att vinna. Och ingen hänsyn till varken lillebror eller stallkamrat. Många kallade hans körning för livsfarlig. Inte bara för sig själv utan också alla andra. Undrar om inte en psykolog skulle kalla hans inställning för smått manisk.

Två exempel. När han försökte köra av Jacques Villeneuve i Jerez i ett desperat försök att vinna titeln. Michael blev diskad inte bara i loppet utan också i vm tabellen.

Eller när han parkerade bilen i sista kurvan i Monaco i sista minuten så att kvalet skullle flaggas av och han skulle få pole. Det gick domarna inte på och han fick starta sist.

När han slutade tog en annan passion över. Motorcyklar. Höll på att sluta med en mycket svår olycka. Michael ville vara snabbast på en träning, missade inbromsningen till en kurva och kraschade. Nacken fick sig en rejäl smäll och det tog ca ett år innan han var ok igen. Enligt läkarna hade han tur i oturen.

Var bara en hårsmån från en riktigt allvarlig fraktur.

Den andra anledningen tror jag är att han vill visa ynglingarna Jenson Button, Lewis Hamilton och landsmannen SebastianVettel vem som är den riktiga mästaren. Lewis och Jenson har bara fått låna titeln.

Kommer han att slå trion?

Ingen aning. Men om Mercan är lika bra som förra året har Michael nog en chans. Trots att han inte kört på ett par år har han inte glömt bort hur man kör racerbil på allra högsta nivå.

Men allt har sitt pris. Michael var otroligt poppis i Italien efter sina år med Ferrari. Den hjälteglorian har nu hamnt på snedden.

Man lämnar inte Scuderia ostraffat.

Fredrik af Petersens
Radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".