OS-ishockeyn

L-G Jansson om Tre Kronors OS: "Allt blev lite tokigt"

Radiosportens experter sammanfattar OS-ishockeyn och LG Jansson tycker att både uttagningen av laget, arbetsinsatsen och coachningen blev fel.

På OS-sajten:

Hemmanationen Kanada mötte USA i hockeyns OS-final, Tre Kronor tog sig inte ens till medaljmatch.

Vad gick fel för Sverige, Lars Gunnar Jansson, var det uttagningarna, arbetsinsatsen eller coachningen?

– Det är klart att alla de här tre har spelat roll och blev lite tokiga.

– När det gäller uttagningen så var det kontroversiellt att ta med åtta backar och 12 forwards. Backarna höll inte tillräckligt hög kvalitet.

– Spelinsatsen lämnar mycket att önska. Det var inte våra rookies som föll av, utan de tongivande spelarna. När det brände till i matchen mot Slovakien så var det ingen som förmådde att kliva fram och visa lejonklon.

– Coachningen var tveksam i hur de agerade i slutet av matchen mot Slovakien. När det gälde att sätta in offensiva spelare och göra mål, då sätter man in Samuel Paulsson, som för övrigt är jättebra, men det var direkt felaktigt när man behövde göra mål.

Turneringen spelades på liten rink, vad tycker Lasse Granqvist om det?

– Helt rätt att spela på den lilla NHL-rinken, det ger mer intim ishockey, tätare och snabbare. Det uppmuntrar till konstruktivt spel. Anfallszonerna blir större vilket ger längre anfall, mittzonen som inte betyder något egentligen är mindre. Det blir offensiv, kreativ hockey av det.

Vem har varit bäst under turneringen?

LG Jansson: Ryan Miller, målvakt USA. Han hade hög status när han kom hit och har infriat alla förväntningar. 

Lasse Granqvist: Jonathan Toews, Kandada. Jag hade mindre koll på honom inför turenringen. Han är intelligent och bygger framgång för andra, sådana spelare gillar jag.

Jörgen Jönsson: Måste också säga Toews, han har imponerat mest och har gjort en fantastisk turnering. Inte ett enda baklängesmål och har bidragit till sju mål framåt.

Tommy Åström: PPavol Demitra. Han är 35 år gammal och spelar i Vanouver och har dominerat fullständigt i Slovakien. Vilket nästan ledde till medalj.

Radiosporten
Os@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".